Terug

Volg Hart van Nederland

Roerei, omelet of hardgekookt? Zo eten we ons eitje het liefst

Eten

12 mei 2024, 07:00

Of het nu gaat om een zachtgekookt ei bij het ontbijt of een stevige omelet bij de brunch, eieren zijn een onmisbaar onderdeel van de Nederlandse keuken. Uit representatief onderzoek onder 2.353 deelnemers aan het Hart van Nederland-panel blijkt dat de voorkeur voor eieren zeer gevarieerd is.

Eerder deze week kwam het nieuws naar buiten dat er steeds vaker witte eieren in de supermarkt liggen. Dat komt omdat witte eieren vaak goedkoper zijn voor de boer. Het enige echte verschil tussen witte en bruine eieren is de kleur van de schaal, die bepaald wordt door het ras van de kip. Kippen met witte oorlellen leggen meestal witte eieren, terwijl kippen met rode oorlellen over het algemeen bruine eieren leggen.

Kippen met witte oorlellen zijn over het algemeen iets kleiner, hebben minder eten nodig en leggen meer eieren, waardoor het voor boeren vaak voordeliger is om deze kippen te nemen. Er is over het algemeen geen verschil in voedingswaarde, smaak, kwaliteit of hoe de kip wordt verzorgd.

Toch zegt 53 procent van de deelnemers als ze moeten kiezen liever een bruin eitje te hebben, tegenover 43 procent die wit verkiest. Voor de meesten gaat dat puur om het gevoel, of het idee dat bruine eieren beter smaken. Voor witte eieren zijn de lagere kosten vaak een doorslaggevende factor.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Populairste recepten voor eieren

Wat zijn de favoriete bereidingswijzen van Nederlanders voor je eitje? Ook die vraag stelden we. Met 30 procent van de stemmen komt het zachtgekookt eitje op de eerste plek, gevolgd door het hardgekookte ei. Lees hieronder de zeven populairste recepten:

  1. Zachtgekookt (30 procent): Plaats je eieren in een pan met koud water. Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en laat het ei 4-5 minuten sudderen voor een perfect zachtgekookt ei.

  2. Hardgekookt (21 procent): Dezelfde methode als voor zachtgekookt, maar laat de eieren 8-10 minuten koken. Spoel ze af onder koud water om het pellen te vergemakkelijken.

  3. Gebakken (18 procent): Verhit boter of olie in een koekenpan. Breek het ei in de pan en bak het op laag vuur totdat het eiwit gestold is maar het eigeel nog zacht is voor een perfect gebakken ei.

  4. Spiegelei (10 procent): Verhit een beetje olie of boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Breek het ei voorzichtig in de pan om de dooier heel te houden. Bak het ei tot het eiwit volledig gestold is maar de dooier nog zacht en lopend is, voor een heerlijk spiegelei. Als je liever geen rauwe dooier hebt, kun je het ei voorzichtig omdraaien en nog een minuut aan de andere kant bakken.

  5. Omelet (8 procent): Klop eieren los met een scheutje melk, zout, en peper. Giet het mengsel in een hete pan met boter, waarbij het eimengsel gelijkmatig over de pan wordt verspreid. Kook op middelhoog vuur. Laat het mengsel stollen en voeg toppings zoals kaas, groenten of vlees toe. Vouw de omelet dubbel over de vulling heen en laat het nog een tot twee minuten bakken.

  6. Roerei (7 procent): Klop eieren, zout, en peper, met een beetje melk of room. Verhit boter in een pan en voeg de eieren toe. Laat het even stollen en begin dan zachtjes te roeren met een spatel, duw het gestolde ei naar het midden van de pan en laat de vloeibare delen vloeien om te stollen. Blijf dit doen totdat het ei volledig gestold maar nog steeds zacht en enigszins romig is.

  7. Gepocheerd (1 procent): Een gepocheerd ei is een ei dat je kookt zonder schaal. Daarvoor breng je eerst water in een diepe pan aan de kook. Je kan ervoor kiezen om een scheutje azijn toe te voegen. Zet het vuur vervolgens laag zodat het water net niet meer borrelt. Breek een ei in een kopje en laat het voorzichtig in het water glijden. Kook 3-4 minuten en haal het dan met een schuimspaan uit het water.

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.