Eten
13 juni 2024, 15:18
Veel mensen hebben op warme, zomerse dagen behoefte aan het drinken van veel water. Een manier om dat te doen, is het bij je hebben van een flesje water, die je weer bij kan vullen als het water op is. Maar is dat bijvullen eigenlijk wel veilig om te doen?
Ten eerste is het goed om te weten dat het hergebruiken van je flesje water goed is voor het milieu en bovendien natuurlijk ook goedkoper is. Toch gaan er wel stemmen op die zeggen dat dat hergebruiken slecht voor je kan zijn, door bacteriën of andere gevaarlijke stoffen die vanaf je flesje in het water terechtkomen.
Wanneer je je waterfles veel hergebruikt en niet goed schoonmaakt, kunnen er wel miljoenen bacteriën op zitten. Vooral bij flesjes met uittrekdoppen is dat het geval. Maar omdat die bacteriën meestal uit je eigen etensresten of speeksel komen, is de kans dat je daar ziek van wordt niet heel groot, zo stelt het Voedingscentrum gerust.
In de plastic flesjes zitten chemische stoffen, maar die komen onder normale temperaturen niet of nauwelijks in het water terecht. Bij hogere temperaturen, als je je flesje bijvoorbeeld lang in de zon houdt, kan het zijn dat de chemische stoffen wel meer in je water komen. Als alternatieven voor een plastic flesje noemt het Voedingscentrum dan ook het kiezen voor het drinken van water uit een glas of uit roestvrijstaal (RVS).
Ben jij fan van de website van Hart van Nederland en wil je die standaard op het startscherm van je telefoon? Dat kan! Op deze manier download je Hart van Nederland op iOS of Android en heb je altijd een icoontje op je startscherm staan, net als andere nieuwsapps.
Uit een onderzoek dat afgelopen januari naar buiten kwam, bleek dat er meer kleine plasticdeeltjes in flesjes water ronddrijven dan voorheen gedacht werd. Gemiddeld drijven er zo'n 240.000 deeltjes per liter rond in je water, waar men eerst dacht dat het slechts om honderden deeltjes ging.
Hoe gevaarlijk al die deeltjes plastic zijn, moet nog verder worden onderzocht. Er is al onderzoek geweest op dieren, en daaruit bleek dat de microplastics (de 'grotere' deeltjes) de ontwikkeling en de hormoonspiegel verstoren en het immuunsysteem kunnen aantasten. Het vermoeden bestaat dat het ook op mensen gezondheidseffecten heeft. Over het effect van nanoplastics (de kleinste deeltjes) bestaan alleen nog vermoedens.
Je kunt zelf wel dingen doen om zoveel mogelijk schadelijke stoffen buiten je water te houden, het Voedingscentrum geeft een aantal tips.
Gebruik je flesje alleen voor water, ververs het water vaak genoeg en laat het niet dagenlang in je flesje zitten.
Hou je flesje water uit de zon, bewaar hem bij voorkeur zelfs in de koelkast.
Laat je flesje niet in je warme auto liggen. De warmte zorgt er namelijk voor dat bacteriën sneller groeier dan normaal.
Maak je flesje (inclusief dop) goed en regelmatig schoon: dit doe je door om te spoelen met warm water en een druppeltje schoonmaakmiddel. Spoel het daarna goed af met koud water.
Tot slot geeft het Voedingscentrum antwoord op de vraag of je plastic flesje in de vaatwasser kan. Daar is geen eenduidig antwoord op.
"Volg de instructie van de fabrikant om te kijken of de waterfles ook in de vaatwasser kan. Niet alle flesjes kunnen even goed tegen een hogere temperatuur of het gebruik van vaatwastabletten. Flesjes voor eenmalig gebruik kun je beter niet in de vaatwasser doen", aldus het Voedingscentrum.
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Deel dit artikel
Lees ook
'Stukjes plastic in flesje water komen in organen terecht, gezondheidsrisico's onbekend'
Expert waarschuwt: viral truc om langer te genieten van parfum is schadelijk
Invoering statiegeld lijkt te werken: minder blikjes tussen zwerfafval
Run op waterflesjes in Zevenaarse supermarkten vanwege bacterie, Jumbo door voorraad heen
Pas op: deze drie dingen moet je echt niet in een vliegtuig bestellen
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.