Eten
9 mei 2024, 16:42
Heb je wel eens gemerkt dat patatje of je frietje in de winter anders smaakt dan in de zomer? Over het algemeen is friet in de winter een stuk zoeter van smaak, terwijl friet in de zomer vaak lekker knapperig is. Dat schrijft online culinair magazine Culy.
Het verschil in smaak wordt onder andere bepaald door wanneer de aardappels worden geoogst. In Nederland gebeurt dit meestal in september en oktober, net na de zomer. De aardappels worden dan naar een schuur gebracht om te drogen en te ventileren.
Bij koud en nat weer wordt de aardappel sneller oud en produceert hij meer zetmeel. Dit zetmeel wordt in de frituur omgezet in suiker, waardoor de friet zoeter en minder knapperig wordt. Daarom smaakt je patatje anders in de zomer dan in de winter.
Als je van plan bent om zelf friet te maken, kun je de aardappels in de winter beter binnen in een voorraadkast bewaren dan buiten in de tuin of op een andere koude plek.
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.