Terug

Volg Hart van Nederland

Weer tijd voor belastingaangifte, op deze manieren kun je besparen

Weer tijd voor belastingaangifte, op deze manieren kun je besparen

Kopen en besparen

1 mrt 2023, 07:00

Het is weer tijd voor je belastingaangifte. Dit jaar is het misschien wel nog belangrijker om te kijken waar je op kunt besparen, want iedereen kan vanwege de hoge inflatie wel een financiële meevaller gebruiken. In dit artikel zetten we alle bespaartips op een rij.

Zo kun je bijvoorbeeld besparen op je zorgkosten, je giften en je ov-kosten. En is het financieel aantrekkelijk om samen met je partner aangifte te doen. Veel mensen zijn hier niet van op de hoogte.

Allereerst een paar praktische zaken op een rijtje

Vanaf 1 maart tot 1 mei kun je aangifte doen. Wil je later dan 1 mei? Dan moet je voor die datum uitstel aanvragen bij de Belastingdienst.

Online aangifte doe je via Mijn Belastingdienst, of via de aangifte-app.

De belangrijkste informatie die je nodig hebt zijn je Burgerservicenummer, je rekeningnummer, je DigiD, je jaaropgaven of salarisstroken van 2022, ontvangen partneralimentatie en het jaaroverzicht van je bankrekeningen en beleggingen. De rest van de benodigdheden vind je hier.

En dan nu de tips

Een fijne bijkomstigheid: lees je iets waarvan je denkt: oh, dat wist ik niet, dat had ik vorig jaar ook kunnen doen, wat jammer. Niet jammer, want je kunt tot vijf jaar terug dit aanpassen in je belastingaangifte en alsnog het geld terugkrijgen.

De Belastingdienst vult al best wat gegevens voor je in bij de aangifte. Het is altijd goed om deze na te lopen, want soms klopt het niet, zegt Tosca Voogd van de Belastingbespaarders. "De Belastingdienst heeft namelijk niet alle gegevens van je, en weet bijvoorbeeld niet welke aftrekposten je hebt."

TIP 1: Extra kosten gehad bij de tandarts? Die kun je waarschijnlijk terugkrijgen

Wist jij al dat veel zorgkosten aftrekbaar zijn? Kosten die buiten je eigen risico vallen, zoals bijvoorbeeld tandartskosten (denk aan die ene vervelende wortelkanaalbehandeling) of plastische chirurgie bij brandwonden, kan je vaak terugkrijgen. Die kosten moeten wel noodzakelijk zijn - je kunt deze zorgkosten niet aftrekken als er geen medische noodzaak was voor je ingreep.

Voogd legt uit: "Stel, jij gaat naar de tandarts en moet opeens een dure noodzakelijke behandeling laten doen. De behandeling valt buiten je eigen risico en je moet hiervoor diep in de buidel tasten. Dan geef je deze kosten aan bij je aangifte. Als de kosten boven de drempel komen die de Belastingdienst heeft vastgesteld, krijg je ze terug."

Elk jaar is het weer erg druk begin maart als er belastingaangifte kan worden gedaan. De Belastingdienst vertelde eerder al aan Hart van Nederland dat ze meer mensen inplannen bij de webcare die dagen:

De precieze voorwaarden lees je hier. Wordt de wortelkanaalbehandeling toch net iets minder vervelend!

Let op: als je ervoor kiest om naar een alternatieve geneeskundekliniek te gaan en daar extra kosten krijgt, dan zijn die kosten niet aftrekbaar.

TIP 2: Heb je geld gedoneerd? Hier kunt je ook een deel van terugkrijgen!

Giften aan veel goede doelen zijn aftrekbaar. Het goede doel moet een ANBI-status hebben, dat kun je online gewoon opzoeken. Voogd legt weer uit: "Stel, je doneert maandelijks een bedrag aan een goed doel, of je geeft eenmalig een bedrag aan Giro 555 - dat kun je (deels) terugkrijgen."

Maar weer is het afhankelijk van de drempel die de Belastingdienst heeft gesteld. Die is hier te vinden.

TIP 3: Huis gekocht? Je kunt best wel wat geld terugkrijgen

Veel mensen weten niet dat na het kopen van een huis best wel wat extra kosten aftrekposten zijn. "Zo'n belastingaangifte na het kopen van een woning is best wel leuk want je krijgt echt wel wat geld terug. Alleen weten mensen dat vaak niet", zegt Voogd. "Zo zijn bijvoorbeeld de financieringskosten aftrekbaar, zoals de kosten voor een hypotheekadviseur, of de taxatiekosten."

Welke kosten je precies mag aftrekken, lees je hier allemaal. En vergeet niet: als je dit vergeten bent vorige jaren, kun je dit dus nog tot 2018 aanpassen.

TIP 4: OV-kosten naar werk? Ook die worden vergoed

Als je geen of een lage reiskostenvergoeding van je werkgever krijgt, kun je die aftrekken bij de belastingaangifte. De voorwaarden zijn dat je minstens 10 kilometer moet reizen en je niet in de mogelijkheid bent om anders dan met het ov op je werk te komen.

De precieze voorwaarden vind je hier.

TIP 5: Het heeft zin om samen met je fiscaal partner aangifte te doen

Ben je getrouwd, heb je een geregistreerd partnerschap, of heb je samen een huis gekocht? Dan heb je een fiscaal partner. Het is dan handig om samen aangifte te doen, zegt Voogd. Je kunt dan bijvoorbeeld je vermogen verdelen.

Als je vermogen hoger is dan 50.650 euro, betaal je hier vermogensbelasting (box 3) over. Als je samen met je fiscaal partner aangifte doet, mag je vermogen dus meer dan 100.000 euro zijn. Voogd: "Stel, je partner heeft een vermogen van 10.000 euro, en jij van 80.000 euro, dan hoef je dus geen belasting daarover te betalen, want samen kom je onder de 100.000 euro uit. Terwijl jij alleen wel belasting had moeten betalen."

En stel dat jouw partner werkt en jij niet, of andersom, dan kan je een heffingskorting krijgen, zegt Voogd. "Sommige mensen denken: ik heb geen inkomen en hoef daarom geen aangifte te doen, maar zo krijg je toch nog geld terug."

TIP 6: Het middelingsverzoek, voor als je inkomen de laatste jaren veel heeft geschommeld

Had jij in 2020 en 2021 geen baan, en in 2022 wel, waardoor je opeens vorig jaar veel meer verdiende? Of schommelde jouw inkomen de afgelopen jaren gewoon veel door omstandigheden?

Dan kun je een middelingsverzoek indienen. Bij dat verzoek, legt Voogd uit, wordt gekeken naar het gemiddelde van je inkomen van meerdere jaren, waardoor je dus minder belasting hoeft te betalen als je sommige jaren een lager inkomen had. "En dan kan je opeens een goede teruggave verwachten", aldus Voogd.

EXTRA TIP: Ontvang je toeslagen en verandert er iets in je situatie, geef dat dan meteen door

Deze tip staat los van je aangifte. Krijg jij huur- of zorgtoeslag en verandert je situatie? Verdien je bijvoorbeeld meer of ga je samenwonen? Geef dat dan meteen door aan de Belastingdienst. "Het kan namelijk dat je toeslagen dan veranderen en om te voorkomen dat je later geld moet terugbetalen, is het dus goed om altijd meteen die veranderingen door te geven", aldus Voogd.

Wat als ik te laat ben?

Als je niet voor 1 mei je aangifte hebt gedaan of uitstel hebt aangevraagd, zal je eerst een herinnering ontvangen. Je wordt dan gevraagd om alsnog binnen tien dagen je aangifte te doen. Doe je dit niet, krijg je een verzuimboete opgelegd van 385 euro. De boete kan oplopen tot 5.514 euro als je vaker te laat aangifte doet. Bovendien kan de uitbetaling van eventuele toeslagen worden stopgezet.

Doe je helemaal geen aangifte, dan maakt de Belastingdienst zelf een schatting van je inkomsten. En betaal je daarnaast dus die boete die kan oplopen tot 5.514 euro.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.