Horecaondernemers woest: plexiglas-schermen op terrassen mogen tóch niet

Een enorme domper voor ondernemers in de horeca. De plexiglas-schermen, die bedoeld waren om zoveel mogelijk gasten veilig op het terras te kunnen laten zitten, mogen vooralsnog helemaal niet gebruikt worden.

Veel ondernemers hadden de schermen al aangeschaft, maar drie dagen geleden werd besloten dat het toch niet mag. Er moet eerst een proef komen, waarbij het effect van de schermen wordt getest. Ondernemers die nu al veel geld in de schermen hebben geïnvesteerd, zijn woest.

Terras vol schermen

Jimmy Croymans van ‘t Ponton in Kampen is zo’n ondernemer. Hij heeft heel zijn terras al vol staan met schermen. Ondanks dat het hem veel geld heeft gekost, hoopt hij zo toch nog wat meer gasten op zijn terras kwijt te kunnen. Maar dat plan lijkt nu niet door te gaan.

Op 1 juni zou Croymans zijn terras weer open zou gooien, maar of dat nu nog gaat lukken, weet hij niet. Hij dacht goed te zitten. “Je hoeft maar één online zoekopdracht te doen en je ziet talloze advertenties over plexiglas-schermen voorbijkomen. Maar dat heeft dus helemaal geen zin.”

Pilot

Veel horecaondernemers dachten na de aangekondigde versoepelingen dat ze, net zoals bijvoorbeeld supermarkten, ook plexiglas mochten gebruiken. Maar wat bleek: drie dagen geleden, dus ruim na de aankondiging, werd door de gezamenlijke veiligheidsregio’s toch anders besloten. Er zou eerst een proef met de schermen moeten worden gedaan, uitgevoerd door MKB Nederland.

Dat valt sinds dinsdag ook te lezen op de site van Koninklijke Horeca Nederland (KHN): “Er komt een pilot met schermen in de horeca als alternatief voor de 1,5 meter afstand. Als de uitkomsten daarvan positief zijn, kunnen schermen worden toegepast.”

De KHN zegt, na vragen van Hart van Nederland, hieraan niet veel toe te kunnen voegen. Ze verwijzen door naar andere instanties, zoals het Veiligheidsberaad. Ook wachten ze de proef eerst af en hopen ze op een positieve uitkomst voor de horeca.

Vervelende situaties

Ondertussen zitten de ondernemers er maar mooi mee. Jimmy is ook secretaris van de Stichting Horeca Kampen. Hij vreest dat veel horecabazen niet van het onlangs genomen besluit op de hoogte zijn en daardoor straks voor verrassingen komen te staan.

Lees ook: Horecaondernemers zijn vertrouwen kwijt: ‘De regels zijn zo onduidelijk, ook voor de gasten’

“Ik hoop dat het niet tot vervelende situaties gaat leiden vanaf 1 juni.” Hij doelt daarmee op boa’s die straks bij nietsvermoedende ondernemers op de stoep kunnen staan om ze te bekeuren.

Anders besloten

Ook Remmert Krantz van de Bastaard, even verderop in de straat, heeft voor flink wat geld schermen gekocht. Die liggen nu klaar om neergezet te worden. Maar hij denkt erover na om nu maar helemaal niet open te gaan.

Hij is vooral boos op de gezamenlijke veiligheidsregio’s: “We dachten echt dat we de juiste maatregelen hadden getroffen. Maar toen hebben de ‘hoge heren’ daar dus anders besloten.”