Opmerkelijk

Klein wonder: Hanneke (101) herstelde van corona en mag het ziekenhuis verlaten

Een 101-jarige coronapatiënte die in het IJsselland Ziekenhuis was opgenomen is hersteld. Dinsdag mocht ze het ziekenhuis van Capelle alweer verlaten. Hanneke* werd anderhalve week geleden halsoverkop opgenomen en bleek besmet te zijn met het nieuwe coronavirus. Inmiddels is ze voldoende hersteld om aan te sterken in een verpleeghuis. Ze woont normaal gesproken nog altijd zelfstandig.

In overleg met de familie besloot het IJsselland Ziekenhuis het nieuws vandaag naar buiten te brengen als een klein sprankje hoop in moeilijke tijden. Marianne, de jongste dochter van de vrouw vertelt aan Hart van Nederland: “Dit is zulk positief nieuws. De mensen zijn doodsbang en kunnen zo’n klein lichtpuntje nu goed gebruiken.”

Kortademigheid

Marianne vertelt dat haar moeder ondanks haar hoge leeftijd nog altijd erg zelfstandig is. Ze heeft slechts twee keer per dag thuiszorg nodig voor het aan- en uittrekken van haar kousen. “Vorige week zaterdag constateerde de thuiszorgmedewerker kortademigheid, toen is er een eerstehulp-arts gekomen en die stelde vast dat mijn moeder coronaverschijnselen vertoonde.”

Vanaf dat moment mocht thuiszorg de woning van Hanneke niet meer in. De buurvrouw heeft haar zo goed en zo kwaad als het ging in de gaten gehouden. Toen de volgende dag de gordijnen dicht bleven zag de buurvrouw Hanneke op de grond zitten, naast haar bed. Ze kon er niet meer inkomen. Daarna ging het snel. Politie en ambulances rukten uit en Hanneke werd opgenomen en in quarantaine geplaatst. Gelukkig hoefde ze uiteindelijk niet aan de beademing en dus ook niet op de afdeling intensive care.

Stokdoof

“Mijn moeder is stokdoof en ik heb haar inmiddels bijna drie weken niet meer gezien. Dat is wel erg lastig, dat is moeilijk. Maar ze is ook echt een hele taaie tante. We zeggen altijd: die wordt 110 jaar oud. Het verbaast me eigenlijk niets dat ze dat virus eronder heeft gekregen.”

Lees ook: Corona-maatregelen verlengd tot en met 28 april

De verpleegkundigen en longartsen zijn blij met het nieuws, zo laat het ziekenhuis weten. Longarts Sunil Ramlal: “Het is een kranige dame, prachtig om te zien hoe zij zich aan de leefregels houdt. Ze kucht netjes in haar elleboog en ik moest op gepaste afstand van haar blijven. Laten we ons allemaal aan deze leefregels houden, dat is zo cruciaal!”

*In overleg met de familie gebruiken we een fictieve voornaam. De volledige voor- en achternamen zijn bekend bij de redactie van Hart van Nederland.