Opmerkelijk

Van stapelbed naar Gooisch matras: Hilversumse daklozen mogen in hotel verblijven 'dankzij' corona

Het is even wennen voor Hilversumse daklozen. De komende tijd mogen ze namelijk in een luxe hotel verblijven. En dat allemaal ‘dankzij’ het coronavirus.

Maar hoe komt dat dan zo? Op de opvang zijn uiteraard kamers beschikbaar. Maar die zijn voor twee personen. En dát is nu natuurlijk niet handig en veilig. Hotels door heel Nederland hebben te maken met een teruglopend bezoekersaantal. Dus de rekensom was snel gemaakt: een aantal daklozen kan slapen in een mooie, royale kamer.

Geen sociaal contact

Het Amrath Hotel, in de buurt van het Media Park in Hilversum, was direct bereid om mee te werken. Uiteraard moeten de daklozen zich wel goed gedragen, anders worden ze weggestuurd. Zo worden de leegstaande kamers toch op een goede manier benut.

Lees ook: Burgemeesters willen geen extra bevoegdheden om corona-maatregelen te handhaven

Volgens organisatie achter de opvang, Kwintes, is het voor de daklozen niet allemaal rozengeur en maneschijn. Want in het hotel zitten nu veel minder mensen en zijn er dus minder sociale contacten. Die zijn er normaal wel op de opvang. Ook gaan ze er regelmatig op uit om bijvoorbeeld vuil te prikken. Dat moeten ze nu even missen.

Naast een Hilversumse opvang (de Cocon) hebben ze ook een afdeling in Amersfoort. Kwintes is van plan om de daklozen van die opvang zo snel als maar mogelijk is ook onder te brengen in hotels.

Corona-afdeling voor daklozen

Ook heeft Kwintes een andere ruimte in Hilversum gehuurd, in voormalig zorgcentrum De Stolpe. Die gebruiken ze nu voor de opvang van dakloze coronapatiënten. Daklozen vanuit het gehele land zijn welkom. Zo lang ze – normaliter – al bij Kwintes aankloppen voor hulp.

Lees ook: 175 nieuwe sterfgevallen, nu meer dan 1000 doden door corona

Er is ruimte voor achttien personen op de speciale corona-opvang. Ook is er een medewerker van de daklozenorganisatie aanwezig om een oogje in het zeil te kunnen houden.