Terug

Volg Hart van Nederland

Zorgverlener (62) verdacht van dood door schuld door verlamde cliënt in te heet bad te stoppen

Zorgverlener (62) verdacht van dood door schuld door verlamde cliënt in te heet bad te stoppen

112

24 aug 2023, 12:36

Het Openbaar Ministerie verdenkt een 62-jarige zorgverlener uit Bergen op Zoom ervan dat hij schuldig is aan de dood van een minderjarige cliënt. Jacobus K. zou het hulpeloze slachtoffer op 10 maart 2020 in een te heet bad hebben gezet, zonder eerst de watertemperatuur te controleren.

Tijdens de eerste voorbereidende zitting in de rechtbank in Breda donderdag was de verdachte niet aanwezig. Enkele nabestaanden, onder wie de pleegmoeder en pleegzus van het slachtoffer, waren er wel.

Voor nabestaanden van patiënten die overlijden door toedoen van hun zorgverlener is de periode tot aan de schuldbevinding ontzettend zwaar. Zo ook bij de moeder van Janneke die de verkeerde medicijnen kreeg van haar zorginstelling:

Enorme opluchting bij moeder van overleden Janneke: 'Ze zei tegen mij: mama, ze vergiftigen me'
2:29
Enorme opluchting bij moeder van overleden Janneke: 'Ze zei tegen mij: mama, ze vergiftigen me'

Door het water liep de cliënt op 52 procent van zijn lichaam ernstige brandwonden op. Daarbij verkleurde zijn lichaam en liet de huid aan zijn benen los. De verdachte zou vervolgens niet op tijd 112 hebben gebeld en onjuist hebben gekoeld, waarna het slachtoffer twee dagen later kwam te overlijden.

Wist dat hij schade kon aanrichten

Het incident is inmiddels 3,5 jaar geleden. Dat komt volgens het OM onder meer omdat een deskundige zich ook over de zaak moest buigen. "Dat heeft enige tijd geduurd", zei de officier van justitie. De verdachte is volgens haar niet of lastig bereikbaar. Ze wil graag dat hij in de toekomst wel komt, zodat hij openheid van zaken kan geven.

Voor het pleeggezin van het slachtoffer waren de afgelopen jaren heftig. "Al 3,5 jaar is dit wat ons bezighoudt", vertelt pleegmoeder Petra aan Hart van Nederland. "Er waren onderzoeken, gesprekken, verhoren. Eindelijk gaat de zaak nu beginnen. Zo kunnen we dit verhaal afronden en het een plekje geven."

De man wordt, behalve van dood door schuld, nog van twee feiten verdacht. Hij zou de cliënt in gevaar hebben gebracht en hebben geweten dat hij hem schade kon aanrichten.

De volgende voorbereidende zitting is op 19 september. K. moet dan verplicht verschijnen van de rechtbank. Het doel is om de zaak vervolgens op 11 januari inhoudelijk te behandelen.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.