112
8 apr 2023, 08:57
Het Openbaar Ministerie maakt zich zorgen dat steeds meer minderjarigen betrokken zijn bij de handel in zwaar knalvuurwerk, de zogeheten Cobra's. Dat zegt officier van justitie Karin Broere van het Functioneel Parket tegen De Telegraaf. "Zorgwekkend is dat we zien dat jonge tieners zich op de handel storten en zo in het zware criminele milieu gezogen worden."
Harold moest stoppen als steward toen hij gewond raakte door zo'n Cobra-6. Hij pleit nu voor een strengere aanpak, te zien in bovenstaande video.
Het OM denkt dat dit vuurwerk wordt gebruikt voor intimidatie-ontploffingen bij woningen en bedrijven. Ook kan het flitspoeder uit dit vuurwerk worden gebruikt om nog zwaardere explosieven te maken om plofkraken mee te plegen.
De vuurwerkkoepel Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) hoopt dat er strengere Europese regels voor de vuurwerkproductie gaan komen. "In 2008 hebben we voor het eerst mensen gewaarschuwd voor deze ontwikkeling.
Door verschillende wetgeving is groter Europees onderzoek moeilijk. Dit product valt onder een Engelse term 'flashbender' en dat is eigenlijk een heel groot rotje. Maar het materiaal dat nu gebruikt wordt is dusdanig explosief. Het wordt op een illegale manier geproduceerd." vertelt Leo Groeneveld, voorzitter van de BPN aan Hart van Nederland.
De Cobra’s komen volgens Broere via criminele organisaties en tussenhandelaren op de markt. "De straathandelaren zijn soms jongens van slechts 14 of 15 jaar oud. Het begint vaak met koop op Telegram voor eigen gebruik en daarna kopen ze meerdere dozen voor de handel. Ze maken er zo’n vijftig procent winst op. Het zijn regelmatig jongens met een blanco strafblad die uit een goed nest komen. Maar een deel groeit wel door naar de georganiseerde misdaad. Het zijn de grote jongens van de toekomst."
Door verschillende wetgeving is groter Europees onderzoek moeilijk. "Je moet doorrechercheren in andere landen en dat is erg arbeidsintensief en ingewikkeld vanwege Europese onderzoeksbevelen die er moeten komen. Ook omdat de regelgeving voor handelaren erg divers is binnen Europa. Niet alle handelaren moeten bijvoorbeeld een register bijhouden", aldus de officier.
De politie, brandweer en ambulancepersoneel worden steeds vaker onder vuur genomen met Cobra’s die door demonstranten en hooligans worden afgestoken. Meerdere agenten hebben hierdoor al blijvende gehoorschade opgelopen. Bij het afsteken van de zwaarste cobra's wordt een afstand van 100 meter tot het projectiel als veilig beschouwd. "Na de wedstrijden van Nederland en Marokko op het WK voetbal zaten ook weer tientallen agenten thuis met gehoorschade. Die kunnen dan gewoon hun werk niet meer doen", aldus Broere.
De originele Cobra's worden legaal in Italië geproduceerd en zijn bedoeld voor professionele makers van vuurwerkshows. Er zijn echter ook illegaal nagemaakte exemplaren op de markt die door de Italiaanse maffia maar ook in China worden geproduceerd.
Begin dit jaar bepleitte de vuurwerkkoepel Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN) voor strengere Europese regels voor de vuurwerkproductie. Dat zou een "enorme stap voorwaarts" zijn in het beperken van illegaal vuurwerk in Nederland, zei voorzitter Groeneveld.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.