Terug

Volg Hart van Nederland

Zorg Donny M. 'niet altijd passend' voordat hij Gino (9) vermoordde

Zorg Donny M. 'niet altijd passend' voordat hij Gino (9) vermoordde

112

8 juni 2023, 11:27

De zorg en ondersteuning voor Donny M. is "niet altijd passend geweest" voordat hij de 9-jarige Limburgse Gino ontvoerde en vermoordde. Dit komt naar voren uit onderzoek van het Toezicht Sociaal Domein, een samenwerking van meerdere inspecties. "Hoewel partijen meestal volgens richtlijnen en afspraken hebben gewerkt, is er toch verbetering nodig."

De 9-jarige Gino verdween op 1 juni 2022 tijdens het voetballen buiten in Kerkrade. Enkele dagen later werd zijn lichaam gevonden achter een woning in Geleen, op aanwijzing van M. Dit was vlak bij de woning van de verdachte zelf. Hij heeft bekend dat hij het jongetje heeft ontvoerd, hem onder meer drugs heeft toegediend, hem misbruikte en daarna heeft vermoord.

Afgelopen kerst zijn in de straat van Gino (9) en zijn moeder Lilianne kerstbomen geplaatst. Mét daarin lichtjes, want de jongen was bang in het donker:

Straat omgekomen Gino (9) volgezet met verlichte kerstbomen: 'Zo kan ik aan hem denken'
0:48
Straat omgekomen Gino (9) volgezet met verlichte kerstbomen: 'Zo kan ik aan hem denken'

Eerdere veroordelingen

M. werd in 2017 veroordeeld wegens mishandeling en bedreiging van twee kinderen en het misbruik van zeker een van hen. In 2015 werd M. veroordeeld voor poging tot doodslag nadat hij een stoeptegel van een viaduct had gegooid. De rechter zei toen dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was, omdat hij een autismespectrumstoornis heeft en zwakbegaafd is. "Hij is zeer afhankelijk van begeleiding en toezicht en kan op momenten dat deze begeleiding niet aanwezig is, impulsief handelen", aldus de rechter toen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.