112
6 juni 2022, 16:47
In het Calandkanaal in het Rotterdamse havengebied wordt met man en macht gezocht naar een neergestort vliegtuigje met twee inzittenden. Het toestel stortte zondag neer, maar is nog steeds niet gelokaliseerd. Volgens luchtvaartdeskundige Joris Melkert treden er bij een zoektocht als deze twee processen in werking.
"Het eerste doel is kijken of je nog slachtoffers kunt redden. Dat zal hier waarschijnlijk niet meer het geval zijn, dus dan ga je op zoek naar lichamen. Tegelijkertijd loopt er een onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die gaat kijken naar de meest waarschijnlijke oorzaak van deze crash. Daaruit hopen we dan te leren wat er gebeurd is, en daarmee ook te voorkomen dat het in de toekomst nog een keer gebeurt."
Naar die oorzaak blijft het voorlopig gissen, aldus Melkert. "Het is mogelijk dat hij door de sterke tegenwind eerder door zijn brandstof heen was, maar dan verwacht je een noodoproep. De piloot kan onwel geworden zijn." Ook een technische storing is niet uitgesloten, aldus de expert. "Of een aanvaring met een vogel of een drone."
Het vliegtuig was onderweg van Oost-Duitsland naar Frankrijk. Inmiddels zijn kledingstukken, reddingsvesten en delen van het vliegtuig teruggevonden, maar de romp en de inzittenden zijn nog niet terecht. De kans op overlevenden is nihil, aldus de Veiligheidsregio Rijnmond.
Makkelijk is die zoektocht in het ruim twintig meter diepe kanaal niet, vertelt Melkert. "Het wrak is zwaarder dan water, dus blijft niet drijven. Het ligt waarschijnlijk ergens op de bodem van het kanaal, dus daar zal je met duikers naar toe moeten, met hulp van onderwaterdrones." De hulpdiensten zetten ook een sonarboot in.
De locatie van de romp is nog een vraagteken. "Zo'n vliegtuig vliegt ruim 100, misschien wel 200 kilometer per uur. Als die dan ergens het water raakt kunnen de brokstukken over een heel wijd terrein verspreid terecht kunnen komen. Er zijn wat brokstukken gevonden en je kunt rekening houden met de stroming. Daardoor kunnen ze het wel binnen een paar honderd meter afkaderen, dat maakt het ietsje makkelijker. Ze hebben in ieder geval een indicatie van waar ze kunnen zoeken. Maar dan nog, je hebt echt wel een behoorlijk gebied wat je moet verkennen."
Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.