Terug

Volg Hart van Nederland

Waarom komt er geen Giro555-actie voor de watersnood in Limburg?

Waarom komt er geen Giro555-actie voor de watersnood in Limburg?

112

16 juli 2021, 15:07

Het hele land leeft mee met de Limburgse dorpen en steden die getroffen zijn door de watersnood van de afgelopen paar dagen. Via social media worden slaapplekken, warme maaltijden en andere zaken aangeboden. Ook bieden mensen aan om dieren op te vangen of te vervoeren. Die samenhorigheid onder Nederlanders is mooi, maar moet er niet een Giro555-actie op touw worden gezet voor de inwoners van Limburg?

De hulpacties voor de Limburgers worden op dit moment niet gecoördineerd door een landelijke instantie of organisatie. Volgens woordvoerder van het Rode Kruis, Naomi Nolte, moet er eerst goed worden gekeken waar en wat de behoeftes zijn. "Het is fantastisch dat mensen elkaar willen helpen, daar zijn we heel blij mee. Maar als er een actie gestart wordt is het goed om te kijken waar er echt behoefte aan is. Stel dat iemand kleding wil inzamelen; is dat nu echt nodig?"

Waarom geen Giro555-actie?

Over de vraag waarom er geen Giro555-actie wordt gestart voor de inwoners van de getroffen gebieden in Limburg kan Nolte kort en duidelijk zijn. "Er komt geen actie van Giro 555. Dit is een samenwerking van elf verschillende hulporganisaties en acties die via Giro555 lopen richten zich op noodhulp in ontwikkelingslanden."

Een Giro555-actie wordt pas opgezet als een ramp voldoet aan de volgende criteria:

  • De ramp moet uitzonderlijk groot zijn,

  • De schade en het aantal slachtoffers moet hoog liggen

  • De (lokale) bevolking kan de ramp zelf niet aan

  • Het rampgebied moet in een ontwikkelingsland liggen of in de buurt van (bijvoorbeeld bij opvang zijn vluchtelingen)

Voor de eerste twee punten is er nog iets voor te zeggen om een Giro555-actie op te zetten. De ramp in Limburg is voor Nederlandse begrippen groot, en de schade aan woningen, auto's en infrastructuur zal ongetwijfeld hoog uitvallen. Maar bij het derde en vierde punt zal het wateroverlast in Limburg niet in aanmerking komen voor een actie van Giro555. De getroffen bevolking wordt namelijk opgevangen door andere Nederlanders of de overheid. Ook is Nederland geen ontwikkelingsland.

Maar het betekent niet dat het Rode Kruis geen hulp biedt, in tegendeel. De hulporganisatie is al aan het werk in het gebied. "We verlenen hulp als het nodig is. Op het moment hebben we voldoende hulpverleners en middelen in het gebied. We kijken of we moeten opschalen als we merken dat dat nodig is", zegt Nolte. "We zijn in gesprek met overheidsinstanties. Als er behoefte is aan een landelijke inzamelingsactie, dan gaan we dat coördineren."

Ook is sinds 16.00 uur het speciale nummer 070-4455 888 geopend. Medewerkers van het Rode Kruis staan klaar voor bellers die hand- en spandiensten, of gewoon een luisterend oor nodig hebben. De hulplijn is vooral voor burgers en gemeenten van de getroffen gebieden.

Nationaal Rampenfonds opent Giro777

Naast hulp van het Rode Kruis en individuele burgers komt ook het Nationaal Rampenfonds (NRF) in actie. Het fonds heeft vrijdag Giro777 opengesteld voor mensen die geld willen geven voor de slachtoffers van de wateroverlast in Limburg. Mensen die een donatie willen doen kunnen het geld overmaken naar NL28 INGB 0000 000 777 of via de donatiepagina.

De laatste keren dat het NRF in actie kwam was in 2017, toen orkaan Irma voor veel leed en schade zorgde op de bovenwindse eilanden Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius. Ook bij de vuurwerkramp in Enschede in 2000 kwam het fonds in actie.

Het NRF verleent sinds 2015 geen bijdragen meer aan individuele slachtoffers van rampen. Dat gebeurde voor het laatst in 2000, na de vuurwerkramp in Enschede.

Steun vanuit de overheid

Gedupeerde Limburgers kunnen ook rekenen op steun vanuit de overheid. Donderdag bestempelde het demissionaire kabinet het getroffen gebied als rampgebied. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, ook bij de rijksoverheid kunnen aankloppen.

Hoe de Wet tegemoetkoming schade door rampen precies wordt toegepast, moet nog nader worden uitgewerkt, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur). "Maar we willen vandaag het signaal afgeven dat Limburg er niet alleen voorstaat, ook niet financieel."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.