Terug

Volg Hart van Nederland

Vrouwen zonder baan zijn vaker slachtoffer van huiselijk geweld

112

19 feb 2023, 22:09

Vrouwen zonder baan of inkomen lopen een hoger risico om slachtoffer van huiselijk geweld te worden. Uit onderzoek van Hart van Nederland blijkt dat 38 procent van de vrouwen zonder werk slachtoffer is geweest van huiselijk geweld.

Op 6 en 7 februari 2023 werden in totaal 4596 mensen bevraagd of zij zelf het slachtoffer zijn (geweest) van huiselijk geweld door een partner. Het kan hierbij gaan om allerlei vormen van geweld: fysiek, seksueel of psychisch. 6 procent van de mannen en 18 procent van de vrouwen geeft aan hier slachtoffer van te zijn (geworden). Vrouwen die werkloos zijn, in de bijstand zitten of arbeidsongeschikt zijn hebben met 38 procent veel vaker te maken of te maken gehad met huiselijk geweld.

Dat ziet ook de Blijf Groep. Deze organisatie helpt vrouwen die weggaan bij hun partner, vaak na jaren van mishandeling. "Bijna iedereen die bij ons in de opvang komt, heeft geen werk." Jolanda Vader is manager bij een Blijf Groep in Amsterdam waar vrouwen worden opgevangen. "Vrouwen zijn vaak langdurig mishandeld, hun zelfvertrouwen is beneden het nulpunt gezakt. Daarmee is ook het vertrouwen weg in de kans op werk of een opleiding."

Het is voor de meeste vrouwen een enorm grote stap om hun situatie - hoe erg ook - te veranderen. "In de opvang komen vrouwen en kinderen die jarenlang geweld hebben meegemaakt. De schade die ze hebben opgelopen is heel groot. Het vereist herstel voor je je weer kunt richten op school of werk."

Giftige relatie mondt uit in poging tot doodslag

Sofia* is als jonge vrouw in een opvang terecht gekomen, na een jarenlange lijdensweg met foute mannen, prostitutie en geweld. Als 18-jarige vlucht ze vanuit Polen naar Nederland. Weg van haar familie en de nare jeugd die ze heeft gehad. Ze hoop hier het geluk en nieuwe kansen te vinden. In plaats van de verwachte baan in de horeca, belandt ze in een privéhuis waar ze gedwongen wordt seks te hebben met mannen.

Slachtoffer Sofia en mensen van de Blijf Groep vertellen over ontsnappen aan huiselijk geweld:

Huiselijk geweld en werkeloos
2:12
Huiselijk geweld en werkeloos

Sofia kreeg een giftige relatie met haar pooier. Haar paspoort werd afgenomen, ze had geen geld. "Ik ben zwaar mishandeld. Mijn ex heeft uiteindelijk 15 jaar cel en TBS gekregen voor poging tot doodslag, voor wat hij mij allemaal heeft aangedaan. Het was een psychopaat. Het is eigenlijk een wonder dat ik nog leef."

Ze kwam uiteindelijk terecht in de opvang van de Blijf Groep en dat was haar grote geluk. "Ik wil nu ook andere vrouwen waarschuwen. Zoek hulp en neem het aan. Ik zag eerst ook op tegen de opvang, maar ik ben toch gegaan. Ze helpen je en je bent niet alleen. Eerste stap is echt doorzetten, maar als ik het kan, kan iedereen het."

Vrouwen worden geholpen

Volgens Jolanda Vader van de Blijf Groep is het zaak om in de opvang eerst het zelfvertrouwen op te bouwen. Puin ruimen, een uitkering regelen en zorgen dat de vrouwen op termijn een eigen woning krijgen. Pas als dat gebeurd is, volgt de stap naar het project de Nieuwe Toekomst, bedoeld om vrouwen meer economische zelfstandigheid te geven. "De wereld is groter als je werkt. Als je financiële mogelijkheden hebt, dan zie je ook andere mogelijkheden. Daar helpen we ze bij."

Sofia is via de opvang het project ingerold om werk te vinden. Vrouwen krijgen een coach toegewezen die ze helpt met allerlei praktische zaken zoals inschrijven voor een opleiding, hoe je moet solliciteren, wat voor baan je zou willen en wat je daarvoor moet doen. Voor Sofia maakt dat een wereld van verschil. "Na alles wat ik heb meegemaakt is dat echt super. We kijken nu naar welke opleiding ik kan volgen, hoe ik hoger kan komen, hoe ik mijn situatie kan verbeteren."

Sofia heeft een coach Shabnam Ashkar, die haar begeleidt. "Ik ben zelf van ver gekomen, ik heb zelf ook in zo'n huis gezeten. Nu heb ik een eigen cosmeticamerk wat wereldwijd wordt verkocht. Wat ik wil overbrengen op de vrouwen is: niks is onmogelijk. Hoe meer je erover praat, hoe duidelijker zo'n doel wordt."

*Sofia is vanwege veiligheidsredenen niet haar echte naam. Deze is wel bekend bij de redactie.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.