Terug

Volg Hart van Nederland

Vrouw laat jonge oplichter (20) in de val lopen

112

20 apr 2023, 17:58

De politie heeft maandag een 20-jarige Amsterdammer aangehouden die wordt verdacht van oplichting. Een 71-jarige vrouw uit de hoofdstad zorgde ervoor dat de verdachte staande kon worden gehouden.

Ook Wendy wist een WhatsApp-oplichter meesterlijk in de val te lokken. Zien hoe ze dat deed? Bekijk de video hierboven.

De politie schrijft op hun website dat de vrouw maandagmiddag rond 15:30 uur is gebeld door een zogenaamde bankmedewerker. Hij vertelt haar dat die avond een collega van hem bij de vrouw langskomt om haar bankpas op te halen. Het enige wat de Amsterdamse hoeft te doen, is de pas in een envelop stoppen en deze meegeven. De volgende dag krijgt ze dan een nieuwe pas.

Envelop zonder pas

De dame gelooft niets van het verhaal, maar zegt toe de bankpas die avond mee te zullen geven. Ze neemt hierna direct contact op met de politie. In de avond staan er meerdere agenten in burger rondom haar huis. Rond 20:15 uur verschijnt er inderdaad een 20-jarige man bij het huis van de vrouw om de bankpas op te halen. Zij geeft hem een envelop mee, zonder bankpas.

Direct daarna komen de politieagenten in actie en houden de man aan. De verdachte verzette zich tegen zijn arrestatie en duwde daarbij een agent op de grond. Uiteindelijk lukt het de politie om hem in de boeien te slaan. De verdachte wordt donderdag 20 april voorgeleid aan de rechter-commissaris. Dan wordt besloten of hij langer vast blijft zitten.

Belbaas Leo (75) wist al vijf telefoonoplichters achter de tralies te krijgen. Dat deed hij op deze vernuftige wijze:

Belbaas Leo (75) wist al vijf telefoonoplichters achter de tralies te krijgen
1:31
Belbaas Leo (75) wist al vijf telefoonoplichters achter de tralies te krijgen
  • Twijfelt u of u een oplichter aan de telefoon hebt? Ook bij lichte twijfel: verbreek de verbinding direct. 

  • Zoek zelf het juiste telefoonnummer van de bank. Dan kunt u de bank terugbellen en vragen of het klopt wat u is verteld en wat u werd gevraagd te doen.

  • Deel nooit uw pin- en/of inlogcodes. Geef ook nooit uw bankpas af, ook niet wanneer deze doormidden is geknipt. De chip werkt dan nog waardoor oplichters geld kunnen pinnen.

  • Installeer geen software als Teamviewer of Anydesk. Maak gebruik van de normale bankieren-app. 

  • Maak geen geld over naar een veilige (kluis)rekening. Dit soort rekeningen bestaan niet.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.