Terug

Volg Hart van Nederland
Vorig jaar werden 20 asielzoekers de deur gewezen om ernstige misdaden

Vorig jaar werden 20 asielzoekers de deur gewezen om ernstige misdaden

112

27 okt 2021, 22:36

Link gekopieerd

Vorig jaar is bij 20 vreemdelingen vastgesteld dat zij betrokken waren bij ernstige (oorlogs-)misdrijven die in het buitenland zijn gepleegd. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) heeft bij hen besloten dat zij om deze reden geen recht hebben op een verblijfsstatus.

Dat melden demissionair minister Ferd Grapperhaus en staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid) in een brief aan de Tweede Kamer.

Terugsturen kan niet altijd

Deze zogeheten 1F'ers moeten in beginsel Nederland uit: terug naar het land van herkomst of naar een ander land. Maar ongeveer de helft van hen kan niet terug naar het thuisland, omdat zij daar gevaar lopen.

Nederland mag ze in dat geval niet terugsturen, omdat dit in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Ze zouden naar een ander land kunnen gaan. In ieder geval heeft de IND driekwart van de 20 1F'ers ongewenst verklaard of aan hun een zwaar inreisverbod opgelegd. In totaal deed de IND 95 1F-onderzoeken in 2020.

De Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V), die afgewezen asielzoekers uitzet, was eind 2020 bezig met 106 1F-dossiers. Het merendeel daarvan, 67 vreemdelingen, kan niet gedwongen worden uitgezet vanwege het gevaar dat ze lopen. 18 vreemdelingen zijn wel aantoonbaar vertrokken uit Nederland, al dan niet onder dwang.

Achteraf terugdraaien van Nederlanderschap

Ook kan de IND het Nederlanderschap van vreemdelingen intrekken als in de loop der jaren alsnog wordt aangetoond dat zij ernstige misdrijven hebben gepleegd.

Vanaf 2013 is dat onderzocht bij genaturaliseerde mensen uit Rwanda, waar in 1994 sprake was van genocide, waarbij in korte tijd mogelijk 1 miljoen tutsi's en gematigde hutu's werden vermoord. In 20 zaken heeft de IND de naturalisatie van gevluchte Rwandezen teruggedraaid. In vier zaken is dat definitief vastgesteld, in 1 zaak werd het IND-besluit teruggedraaid, en bij de rest loopt nog een hoger beroep.

ANP

Ontvang onze nieuwsbrief

Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2025 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.