Terug

Volg Hart van Nederland

Agent die arrestant uitschold voor 'kutneger' wordt leidinggevende bij Vreemdelingenpolitie

Agent die arrestant uitschold voor 'kutneger' wordt leidinggevende bij Vreemdelingenpolitie

112

12 juni 2023, 20:00

Een Dordtse agent (54) die eerder werd veroordeeld voor racistische belediging van een arrestant, gaat aan de slag als leidinggevende bij de Vreemdelingenpolitie. Dat schrijft het AD maandag. De agent schold de zwarte arrestant uit voor "kutneger".

Die benoeming is niet uit te leggen, zegt de advocaat van de beledigde arrestant: "De politie neemt het probleem niet serieus." De agent komt bij de Vreemdelingenpolitie namelijk veel in aanraking met andere culturen. "Van de andere kant verbaast het me ook weer niet, want dit past bij het handelen van politie en justitie rondom onder andere racisme. Onze zaak werd ook niet serieus genomen."

In 2018 kwam de Rotterdamse Gladys oog in oog met een man die vond dat zij geen Nederlander is. "Jullie horen hier niet", zegt de man in het filmpje dat destijds enorm viraal ging:

Rotterdamse Gladys toont racisme aan in filmpje
4:03
Rotterdamse Gladys toont racisme aan in filmpje

De 54-jarige agent was betrokken bij een heftige aanhouding op Sinterklaasavond 2020. Hij kwam samen met twee collega's af op een melding van geluidsoverlast van een blaffende hond in Dordrecht. Toen de agenten een dronken buurtbewoner aanhielden, bemoeide een gezien zich ermee.

Hoger beroep loopt nog

Er volgde een vechtpartij waarbij de agent riep: "Loslaten, loslaten kutneger." Dat bleek toen er camerabeelden van de aanhouding opdoken. Daarop was ook te zien dat de agenten buitenproportioneel geweld hadden toegepast. In de processen-verbaal, die de agenten opstelden, was dat niet terug te lezen.

De agent werd veroordeeld tot een geldboete van 250 euro. De rechter sprak van "een heftige belediging". Het hoger beroep tegen de agent loopt nog. "Ook dat maakt de benoeming bijzonder", aldus de advocaat.

De politie-eenheid Rotterdam bevestigt de benoeming van de agent, maar gaat niet in op vragen over de eventuele gevoeligheid van de benoeming. De benoeming van de agent zou ook tijdelijk zijn. "Dit is voor een periode van zes maanden. In deze periode bezien we gezamenlijk of hij in staat is om deze leidinggevende functie op een goede en inclusieve wijze uit te voeren. De collega is nu niet bevorderd."

Racisme bij de politie

Racisme komt structureel voor bij de politie, zei politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland een paar maanden geleden nog tegen het AD. Toen waren net zes politiemensen uit die regio op non-actief gesteld nadat een video rondging waarin ze schokkende, racistische taal gebruikten":

De Rotterdamse politie, waar deze agent bij in dienst was, kwam ook vaker in opspraak door racistische uitingen van agenten. Zo werden er in 2021 vijf agenten berispt omdat ze racistische opmerkingen maakten in een appgroep met collega's.

Dat deden ze ook na de dood van de 16-jarige Hümeyra, die in 2018 werd doodgeschoten door haar 32-jarige ex-vriend Bekir E. in de fietsenstalling van het Rotterdamse Designcollege. In de appgroep zouden agenten van het politiebureau Marconiplein over deze moord hebben geappt. "Weer een Turk minder", was een van de berichten. Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.