112
19 juni 2017, 19:29
Na de verschillende aanslagen in Londen, Manchester, Parijs en Berlijn vragen veel Nederlanders zich af; 'Wanneer zijn wij aan de beurt? Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) denkt veertig procent van de Nederlanders dat een kans op een aanslag in Nederland aardig groot is. De kans zelf slachtoffer van een aanslag te worden, schat men lager in. Een groot deel van de Nederlanders past zijn of haar gedrag aan de situatie aan. Ze gaan bijvoorbeeld niet naar hun favoriete vakantiebestemming vanwege terreurdreiging. Vooral Turkije wordt om die reden gemeden. Een kleine groep (3 procent) reist uit vrees voor een aanslag niet met het openbaar vervoer.
Nederlander is alerter Nederlanders kijken volgens het CBS in het algemeen meer om zich heen, vooral op plaatsen waar grote groepen bijeen zijn, zoals vliegvelden, winkelcentra en bij grote evenementen. Vier op de tien volwassenen letten specifiek op mensen met grote rugzakken of koffers en op mensen met een buitenlands uiterlijk. Ze geven aan in het dagelijks leven alert te zijn op verdachte personen of verdachte zaken zoals zenuwachtig gedrag. De enquête onder ruim 3500 Nederlanders van achttien jaar en ouder is al ruim een jaar geleden gehouden. In die tijd vielen door een aanslag op de luchthaven Zaventem bij Brussel 32 doden en driehonderd gewonden. In de tussentijd zijn er wereldwijd talloze aanslagen geweest, onder meer in Londen, Manchester, Berlijn en München. Het kan volgens het CBS heel goed zijn dat een vergelijkbare enquête nu tot andere resultaten leidt. ''We kunnen daar geen gooi naar doen'', zegt een onderzoeker. ''In het algemeen geldt dat tv-beelden van een aanslag enige tijd in de hoofden van mensen blijven zitten. Ze schatten de kans op een nieuwe aanslag dan hoger in, maar nog steeds denken ze er niet zelf het slachtoffer van te worden.'' ''Het is voor het eerst dat we dit terreur-onderzoek houden. We kunnen de resultaten dan ook niet vergelijken met eerdere jaren'', aldus de woordvoerder. Hart van Nederland sprak met Bibi van Ginkel, terrorisme-expert van instituut Clingendael, die reageert op het onderzoek van het CBS.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.