Terug

Volg Hart van Nederland

Vertrek cruiseschip geblokkeerd door Extinction Rebellion

112

11 juni 2023, 22:06

In het centrum van Rotterdam hebben tientallen klimaatactivisten van Extinction Rebellion en Scientist Rebellion, de academische tak van de beweging, zondag een protestactie gevoerd bij het cruiseschip Zuiderdam. Hoewel ze geprobeerd hebben het vertrek van het schip te verhinderen, is dit hen niet gelukt. Het schip vertrok door de blokkade met enige vertraging aan het begin van de avond, volgens een woordvoerster van de politie.

De Zuiderdam lag aangemeerd bij de Cruise Terminal aan de Wilhelminakade, direct naast de Erasmusbrug. De actievoerders klommen op bamboe constructies op de kade in een poging de meerpalen te blokkeren en zo het loskoppelen van de trossen te verhinderen. Ook nadat het schip uiteindelijk uitvoer, bleven de demonstranten op de kade zitten. Ze hadden een spandoek bij zich met de Engelse tekst "Je bent hier niet welkom."

Impact cruiseschepen op milieu

Volgens de activisten hebben cruiseschepen een disproportionele impact op het milieu en het klimaat. Extinction Rebellion beweert dat cruisetoerisme het voor de stad moeilijker maakt om haar eigen duurzaamheidsambities te realiseren. Bij de demonstratie waren ongeveer 75 activisten betrokken die door de hekken waren gebroken en zich naast het cruiseschip hadden gepositioneerd.

De politie was ter plaatse en in gesprek met de demonstranten. Tijdens de demonstratie werden er leuzen geroepen naar de passagiers van het schip, die op hun beurt reageerden en het roken en gebruik van plastic flesjes tegen de demonstranten inbrachten.

Het cruiseschip Zuiderdam behoort tot de Holland America Line. Het schip, dat 285 meter lang is en bijna 2000 gasten kan vervoeren, heeft ondanks de protestactie zijn route kunnen vervolgen.

Demonstranten van Extinction Rebellion komen met enige regelmaat in actie om aandacht te vragen voor het klimaat en milieu. Zo ook twee weken geleden op de A12, waarbij door de politie met behulp van een waterkanon werd ingegrepen:

Hart van Nederland/ANP

Beeld: Video Duivestein

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.