Terug

Volg Hart van Nederland

Van der Sloot gaat toch in hoger beroep tegen uitlevering aan VS

Van der Sloot gaat toch in hoger beroep tegen uitlevering aan VS

112

6 juni 2023, 07:04

De 35-jarige Joran van der Sloot, de beruchte Nederlandse hoofdverdachte in de verdwijningszaak van de Amerikaanse Natalee Holloway in 2005, heeft geweigerd het reisdocument te ondertekenen waardoor hij uitgeleverd kan worden aan de Verenigde Staten. Van der Sloot is van plan om in hoger beroep te gaan tegen de mogelijk uitlevering aan de Amerikanen. Dit vertelde zijn advocaat maandag in een interview met ABC News.

Op dit moment verblijft Van der Sloot in Peru, waar hij een gevangenisstraf van 28 jaar uitzit voor de moord op de Peruviaanse studente Stephany Flores in 2010. Indien het uitleveringsproces naar de Verenigde Staten doorgaat, zal hij na zijn proces daar terugkeren naar Peru om de rest van zijn straf uit te zitten.

Vorige week had Van der Sloots advocaat nog verklaard dat zijn cliënt de uitlevering niet zou aanvechten en bereid was om naar Amerika te gaan.

Eerlijk proces

Echter, maandag meldde De Telegraaf dat de uitlevering van Van der Sloot aan de Verenigde Staten om een andere reden onzeker is. De Nederlandse ambassade in Peru zou namelijk een officiële klacht hebben ingediend tegen Peru vanwege onjuiste juridische procedures, waardoor Van der Sloots recht op een eerlijk proces mogelijk is geschonden. De krant baseerde zich op uitspraken van advocaat Altez.

De Peruaanse autoriteiten hebben maandag aangekondigd dat de uitlevering gepland staat voor aanstaande donderdag. Op zaterdag werd al een eerste stap genomen in dit proces, toen Van der Sloot werd overgeplaatst van de streng beveiligde Challapalca-gevangenis naar een andere gevangenis in Peru.

In 2021 heeft Joran van der Sloot vanuit de gevangenis in Peru gesproken met een journalist daar. Op beelden is hij te zien bij zijn cel:

Uniek kijkje in cel Joran van der Sloot in 'hel op aarde'
0:54
Uniek kijkje in cel Joran van der Sloot in 'hel op aarde'

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.