Terug

Volg Hart van Nederland

John S. krijgt levenslang voor dodelijke schietpartij op zorgboerderij Alblasserdam

112

14 juli 2023, 11:15

John S. (39) krijgt levenslang voor de dodelijke schietpartij op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam en de moord op een 60-jarige schoenmaker in Vlissingen die daaraan voorafging. S. is veroordeeld voor drie moorden, twee moordpogingen, bedreiging en vuurwapenbezit.

Verder wordt S. schuldig bevonden aan tweevoudige poging tot moord. De rechtbank achtte bewezen dat S. met voorbedachten rade handelde. Het Openbaar Ministerie had 30 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist.

Hel op aarde

Bij de dodelijke schietpartij op 6 mei 2022 vielen vier slachtoffers. Twee van hen, 34-jarige medewerkster van de boerderij en een 16-jarig meisje overlijden. De anderen, een jongen van 12 jaar en een 20-jarige vrouw, raakten zwaargewond. Verschillende mensen waren getuige van het bloedbad en vluchtten het weiland of de stallen in.

Voor nabestaanden en slachtoffers is het leven na de schietpartij voorgoed veranderd. S. heeft alle glans uit hun leven weggehaald, vertelden zij half juni in de rechtbank in Rotterdam:

Een paar dagen voor de schietpartij, op 4 mei, schoot S. een 60-jarige schoenmaker dood in diens winkel aan de Sint Jacobsstraat in Vlissingen. Het slachtoffer had S. ontmoet via een homo-chatapp. Beelden van de vermoorde schoenmaker stuurde hij naar zijn ex-vriendin, die nog minderjarig was toen ze elkaar in 2017 hadden leren kennen op de zorgboerderij. Zij voelde zich hierdoor ernstig bedreigd. Eerder had ze al foto’s ontvangen van een wapen en handschoenen met een motief van een skelet.

"Met deze daden bracht u kolossaal leed toe aan de slachtoffers en nabestaanden. U heeft een reeks misdrijven gepleegd die zijn weerga niet kent. De vijf moordaanslagen die door de verdachte zijn gepleegd lijken op liquidaties of afrekeningen. Het geweld en de koelbloedigheid die zich manifesteren zijn angstaanjagend. U wist heel goed dat uw handelen strafbaar was. De misdaden zijn zo erg dat levenslang de enige juiste straf is", zei de rechter in het vonnis tegen S. Een tijdelijke celstraf in combinatie met de tbs-maatregel is volgens de rechtbank geen alternatief.

Moordfantasieën

Volgens deskundigen van het Pieter Baan Centrum heeft S. een persoonlijkheidsstoornis waardoor hij moordfantasieën ontwikkelde en is hij verminderd toerekeningsvatbaar. Hij zou boos zijn geweest op de leiding van de zorgboerderij, waar hij was weggestuurd vanwege zijn ongewenste relatie met de minderjarige. De rechter ging slechts deels in die lezing mee. Volgens hem handelde hij tijdens het plegen van zijn misdrijven geregeld ook gefocust en gecontroleerd.

"Er zaten jarenlang beelden in zijn hoofd van mensen die hij dood wilde maken", zei de officier van justitie vorige maand voorafgaande aan de strafeis. "Wij vinden dat deze verdachte nooit meer aan de regie van de overheid onttrokken mag zijn. Nu niet en nooit niet."

Mogelijk hoger beroep

De advocaat van S. vroeg de rechtbank eerder om hem vrij te spreken van moord en hem alleen te veroordelen voor doodslag. Hij zou volgens de raadsman geen vooropgezet plan hebben gehad om mensen dood te schieten. Hij pleitte er daarnaast voor om S. een zo kort mogelijke gevangenisstraf op te leggen, om zo snel mogelijk met de tbs-behandeling te kunnen beginnen.

Zowel S. en zijn advocaat als het OM kunnen nog in hoger beroep tegen de uitspraak.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.