112
10 nov 2021, 15:14
Het gerechtshof in Amsterdam heeft woensdag in hoger beroep de hoogst mogelijke straf van negentien jaar en elf maanden cel en tbs met dwangverpleging opgelegd aan Sjonny W. Volgens het hof staat vast dat de 48-jarige Amsterdammer verantwoordelijk is voor de gewelddadige dood van Monique Roossien (26) in 2003 en van Mirela Mos (30) eind 2004. Ook heeft hij de hand gehad in de verdwijning en dood van de sinds 2017 vermiste Sabrina Oosterbeek (30), aldus het hof.
In het vonnis stelde het hof vast dat sprake is geweest van een patroon. W. vergreep zich in 2003, 2004 en 2017 "aan drie kwetsbare, jonge vrouwen, die alle drie als prostituee werkzaam waren, met wie hij alle drie seks had en van wie hij zich daarna ontdeed". De manier waarop dat gebeurde, noemde het hof "gruwelijk, mensonwaardig en respectloos".
Het bebloede stoffelijk overschot van Roossien werd in april 2003 gevonden aan de Uitdammerdijk aan het IJmeer, boven Amsterdam. Het in stukken gehakte lichaam van Mos werd in november 2004 verdeeld over zestien vuilniszakken in Amsterdam-Zuidoost aangetroffen. Oosterbeek verdween in 2017 van de aardbodem na een nachtelijk bezoek aan W.
Volgens het hof staat vast dat W. de laatste was die Oosterbeek in leven zag en zijn een vrijwillige verdwijning, een natuurlijke dood of zelfdoding uitgesloten. Ook van Mos werd taal noch teken vernomen nadat ze bij W. was geweest.
In de zaken van Roossien en Mos was DNA-materiaal belangrijk voor het bewijs. Zo zat DNA van W. op vuilniszakken waarin het lichaam van Mos was gestopt en is DNA van Roossien gevonden in de auto van Mos. Beide vrouwen kenden elkaar niet, aldus het hof.
De straf in hoger beroep is gelijk aan de eis die het OM eind september uitsprak en hoger dan die waartoe de rechtbank in augustus 2019 besloot. Die legde Sjonny W. een gevangenisstraf van veertien jaar en vijf maanden en tbs met dwangverpleging op voor alleen de dood van Mos. In de andere zaken werd hij vrijgesproken.
W. heeft alle beschuldigingen consequent ontkend. Het hof verweet hem "geen verantwoordelijkheid" te hebben genomen voor zijn daden. In de zaak rond de verdwijning van Oosterbeek rekende het hof hem zwaar aan dat hij is blijven zwijgen over haar verdwijning en niet heeft willen zeggen wat er met het lichaam is gebeurd. "De nabestaanden hebben geen afscheid kunnen nemen, dat valt iedereen zwaar", aldus het hof.
Advocaten Wendy van Egmond en Sébas Diekstra staan nabestaanden van de gedode vrouwen bij. In een korte reactie aan Hart van Nederland laten zij weten dat hun cliënten "enorm opgelucht'' zijn door de veroordeling. Het was een lang proces voor de nabestaanden maar ze zijn tevreden met het vonnis. "Er is na lange tijd eindelijk recht gesproken en vooral recht gedaan aan de slachtoffers." Hart van Nederland / ANP
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.