112
2 sep 2019, 19:02
Nederlanders lijken er niet voor terug te deinzen om een bekende aan te geven bij Meld Misdaad Anoniem. Het meldpunt start morgen met een campagne om mensen aan te sporen vermoedens van jeugdcriminaliteit te melden. Wij vroegen daarom aan ons Wat vindt Nederland-panel of zij een familielid of buurjongen zouden aangeven. 66% van de ruim 1200 ondervraagden gaf aan daar geen problemen mee te hebben. Ook maakt het blijkbaar niet uit hoe oud iemand is: leeftijd speelt voor 70% van de Nederlanders geen rol in de afweging om te bellen.
De plegers van straatroven, overvallen en woninginbraken zijn vaak geen onbekenden in hun buurt, stelt Meld Misdaad Anoniem. Wie in de buurt van de daders woont, kan dus cruciale opsporingsinformatie hebben. Dat moet vaker doorgegeven worden, vindt Meld Misdaad Anoniem. Lees ook: Dure kleding, tassen en schoenen: justitie veilt in beslag genomen designeritems Wie de gevolgen heeft ondervonden van een overval is Arie de Waart. Zijn snackbar werd in april vorig jaar overvallen door twee jeugdige daders. Voor zover hij weet zijn zij nooit aangehouden.
Het melden van opvallende zaken zou helpen, denkt De Waart. "Ouders zien hun kinderen bijvoorbeeld in nieuwe dure merkkleding, waar komt dat vandaan? Daar zit toch een stukje onoplettendheid. En als ouders het niet melden, dan mensen uit de omgeving. Dat zou dan een balletje aan het rollen brengen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.