112
6 feb 2023, 20:51
De duizenden doden en de enorme verwoesting door de zware aardbevingen in het zuiden van Turkije zijn "verschrikkelijk". Dat zegt Orhan Kocer van de belangenorganisatie voor Turkse Nederlanders Milli Görüs Noord-Nederland. "Ik heb er geen woorden voor. We volgen het nieuws constant."
In veel huiskamers van Turkse Nederlanders staat al de hele dag het nieuws aan. Mensen hier die willen weten hoe het met de familie daar gaat. "Een tante is vanmiddag levend onder het puin gehaald, ik krijg net het bericht", is te te horen in de Amsterdamse woonkamer van Özlem Bayar. Tussen het praten en eten door wordt er ook gebeden voor de gewonden en vermisten.
Tekst gaat verder onder de video:
Turken in Nederland worden wakker en zien het nieuws. "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd", vertelt Kocer. "De beving was ook midden in de nacht toen mensen lagen te slapen en de weersomstandigheden zijn erg slecht. Het is ijskoud en dorpen en steden zijn slecht bereikbaar. Je kunt je hier moeilijk voorstellen wat er is gebeurd."
Volgens Kocer zijn Turkse Nederlanders erg bezorgd over wat er met familieleden is gebeurd. Milli Görüs is al bezig geld en hulpgoederen in te zamelen om naar het rampgebied te sturen. "We moeten zo snel mogelijk hulp bieden aan de mensen daar", aldus Kocer.
Milli Görüs is ook een koepelorganisatie voor Turkse moskeeën in Nederland. Kocer stelt dat in moskeeën tijdens het gebed wordt stilgestaan bij de ramp, die al meer dan 2600 mensenlevens heeft geëist in Turkije en buurland Syrië. "We doen smeekbedes vanuit het geloof en reciteren uit de Koran", zegt Kocer.
Hij stelt verder dat veel mensen in Turkije nu in grote angst leven voor nieuwe aardbevingen, niet alleen in het rampgebied maar ook elders in het land. "Het is heel angstaanjagend. Mensen durven het huis niet meer in. De aardbeving heeft enorme paniek gezaaid."
De nachtelijke aardbeving in de buurt van de stad Gaziantep in het zuiden van Turkije had een kracht van 7.8, waarna nog 120 naschokken volgden, waaronder een van 7.5. Door de aardbevingen zijn er volgens internationale media al meer dan 3000 doden gevallen in de regio.
In Turkije overleefden 1762 mensen de ramp niet, meldt vicepresident Fuat Oktay. In Syrië staat het dodental tot nu toe op 1250. De verwachting is dat het dodental verder zal oplopen omdat veel mensen nog bedolven zijn onder het puin. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan sprak eerder al van de ergste ramp sinds 1939, toen bij een aardbeving 30.000 mensen om het leven kwamen.
Het Rode Kruis is een inzamelingsactie gestart. De hulporganisatie heeft Giro 7244 geopend om de Turken te helpen. Maandagavond was daar al ruim 591.000 euro opgehaald voor de slachtoffers van de aardbeving.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.