Terug

Volg Hart van Nederland

Treinongeluk bij Voorschoten is ernstigste in jaren: een overzicht

Treinongeluk bij Voorschoten is ernstigste in jaren: een overzicht

112

4 apr 2023, 09:58

Het treinongeval bij Voorschoten, waardoor een persoon is overleden en negentien mensen dusdanig gewond raakten dat ze naar het ziekenhuis moesten, is het ernstigste in jaren op het doorgaans veilige Nederlandse spoor.

Ongelukken met doden of veel gewonden zijn relatief zeldzaam. Ze gebeuren het vaakst op spoorwegovergangen. Een overzicht van ernstige ongelukken op het spoor in de afgelopen jaren.

Overzicht ongelukken op het spoor

2020: In Hooghalen (Drenthe) komt een 58-jarige machinist om het leven doordat de passagierstrein die hij bestuurt op een overweg tegen een oplegger van een tractor botst. Twee passagiers raken lichtgewond.

2018: Vier kinderen komen om het leven in Oss, doordat de stint waarin ze zitten op het spoor terechtkomt. De 32-jarige bestuurster van de elektrische bolderkar en een vijfde kind raken zwaargewond.

2017: Een botsing op een overweg in het Friese Harlingen wordt een 31-jarige vader en zijn driejarige zoontje fataal. Ze zitten in een auto die op een spoorwegovergang wordt geraakt door een passagierstrein.

2016: In Dalfsen (Overijssel) ontspoort een trein van Arriva doordat een langzame hoogwerker op het verkeerde moment het spoor oversteekt. De 49-jarige machinist komt om het leven, twee passagiers raken gewond.

2012: Tussen Amsterdam Centraal en Sloterdijk botst een sprinter frontaal op een intercity. Zo'n 125 mensen raken gewond, van wie veertig ernstig.

2009: Bij Barendrecht botsen twee goederentreinen en een passagierstrein op elkaar. Een van de machinisten komt om het leven.

2006: In Arnhem lopen ongeveer dertig mensen verwondingen op door een botsing tussen een passagierstrein en een goederentrein. Elf van hen moeten naar het ziekenhuis.

2006: Op het station van Maastricht botst een binnenkomende trein met passagiers op een lege trein. In totaal raken 41 mensen gewond, van wie een ernstig.

2005: Een botsing bij Wijhe tussen een trein en een vrachtwagen met houtsnippers kost het leven aan de vrachtwagenchauffeur. De machinist raakt door het ongeval ernstig gewond. Dertig treinpassagiers raken lichtgewond.

2003: Bij Roermond raken zeven mensen zwaargewond door een frontale botsing tussen een goederen- en een reizigerstrein. De machinist van de passagierstrein was getroffen door een hartinfarct. Hij overlijdt.

2003: Twintig reizigers raken gewond, van wie twee ernstig, bij Amsterdam Centraal. Een volle intercity botst daar tegen een lege goederentrein.

Harmelen

Het ernstigste treinongeluk in de Nederlandse geschiedenis gebeurde in 1962 bij Harmelen (Utrecht). Doordat twee passagierstreinen op elkaar botsten, vielen 93 doden en raakten 151 mensen gewond. In de decennia die volgen, is de treinramp bij Schiedam in 1976 de ernstigste gebeurtenis op het spoor. Een frontale botsing tussen twee treinen daar kost 24 mensen het leven.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.