112
5 apr 2021, 22:46
Van de mensen die slachtoffer werden van het schietdrama in Alphen aan den Rijn, hebben er tien jaar later nog maar weinig een schadevergoeding gekregen. Orlando Kadir behartigt de belangen van 133 slachtoffers. Zij hebben geen vertrouwen meer in een succesvolle afhandeling van hun schadeclaim.
Op 9 april 2011 richtte Tristan van der V. een bloedbad aan in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. De man met een psychische stoornis schoot koelbloedig zes mensen dood en verwondde er zeventien. Daarna bracht hij zichzelf om het leven.
Van der V. heeft een hoop mensen schade berokkend. Van fysieke schade tot mentale schade. Ook zijn er mensen die financiële schade hebben opgelopen. Zo moest Bert Jan Heijningen zijn videotheek in de Ridderhof sluiten, omdat er na het schietdrama bijna niemand meer kwam. "Ze durfden niet meer of hadden er geen goed gevoel bij."
In 2019 besloot de Hoge Raad dat de politie aansprakelijk is voor de schade die mensen hebben door het schietdrama. De politie had ten onrechte toestemming gegeven aan schutter Tristan van der V. om vuurwapens te bezitten.
Over de schadevergoeding wordt sinds 2019 gesteggeld. Slachtoffers vinden het te lang duren, onderhandelen over de hoogte van de vergoeding en krijgen naar eigen zeggen te maken met onredelijke bewijsvoering.
Belangenbehartiger Orlando Kadir is hard voor de stichting die de schadeclaims behandelt. Hij vindt dat zijn cliënten worden uitgerookt. "Afspraken worden niet nagekomen. Ze hanteren een strategie van ontkennen, negeren en uitroken."
Derk-Jan van der Kolk van Vergoeding schade slachtoffers schietincident Alphen aan den Rijn vindt het "verdomd vervelend voor al die mensen" die na tien jaar nog geen schadevergoeding hebben gehad. Hij benadrukt dat de stichting nog niet zo lang bezig is, sinds 2019.
"Sindsdien zijn er 64 dossiers bij ons aangemeld en daarvan zijn er 19 helemaal klaar. Wij behandelen zaken op individuele basis, want iedere persoon heeft een andere schade. Uit de pers begrijp ik dat er nog zo'n 70 dossiers zijn die niet aangemeld zijn. In lokale media hebben we die mensen opgeroepen om zich bij ons te melden."
Volgens Van der Kolk is de schatting dat 90 tot 95 procent van de zaken die zich melden binnen twee jaar helemaal afgerond kunnen worden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.