Terug

Volg Hart van Nederland

'Thijs H. zat in psychose tijdens drievoudige moord'

'Thijs H. zat in psychose tijdens drievoudige moord'

112

26 mrt 2021, 13:14

Thijs H. verkeerde in een psychose toen hij drie mensen doodde. Dat betogen zijn advocaten Job Knoester en Serge Weening tijdens het door de 29-jarige H. aangespannen hoger beroep in het gerechtshof in Den Bosch.

"Die psychose is de enige reden, er is geen ander motief denkbaar. Thijs is geen psychopaat die genoegen haalt uit geweld", aldus Knoester. Hij wil dat er extra onderzoek komt naar de geestesgesteldheid van H., zei hij vrijdag tijdens een zogeheten regiezitting, waarbij de onderzoekswensen worden besproken.

Het hof beslist volgende week over de wensen die gedaan zijn. Wanneer het hof de zaak inhoudelijk gaat behandelen, is nog niet duidelijk. Op 28 juni staat wederom een voorbereidende zitting gepland.

Achttien jaar cel

H. is vorig jaar door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot achttien jaar cel en tbs met dwang voor drievoudige moord. H. heeft eerder al toegegeven dat hij op 4 mei 2019 in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood.

Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssummerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. De slachtoffers werden plotseling aangevallen en met veel geweld om het leven gebracht.

Waanideeën

Volgens Knoester had H. waanideeën tijdens een langere periode en doodde hij daarom. Als iemand volledig ontoerekeningsvatbaar is, kan geen celstraf opgelegd worden, wel tbs.

Echter, volgens de rechtbank dikte H. symptomen aan en kleurde hij gedragingen achteraf in om volledig ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard. Dat inkleuren deed hij volgens de rechtbank op basis van op internet gezochte verhalen over symptomen van psychopathie, medicijn- en drugsgebruik.

'Aannames die niet kloppen'

H. vertelde de rechter vrijdag dat hij onder meer in hoger beroep is gegaan omdat er "door de rechtbank aannames zijn gedaan die niet kloppen". Ook vindt hij dat zijn ouders en vrienden door zowel het Openbaar Ministerie als door de rechtbank "geschoffeerd" zijn. "Terwijl zij niets met de zaak te maken hebben."

Over de rol van met name de moeder van H. was in de rechtbank gesproken, omdat zij hem mogelijk de hand boven het hoofd heeft gehouden. De familie van H. heeft bij de rechtbank niets willen vertellen en zich beroepen op het verschoningsrecht. Volgens advocaat Weening hebben de ouders aangegeven in hoger beroep wel een verklaring te willen afleggen.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.