Terug

Volg Hart van Nederland

Telefonische oplichting maakt steeds meer slachtoffers: zo voorkom je het

112

9 feb 2023, 11:08

De Fraudehelpdesk ziet een stijging van het aantal meldingen over telefonische oplichting, zo meldt het over de jaarcijfers van 2022. Het gaat om een stijging van 18 procent. In 136 gevallen is geld afgestaan, wat neerkwam op een schade van ruim 1 miljoen euro.

Volgens de Fraudehelpdesk werden vooral meldingen gedaan van mensen die een Engelstalig ingesproken bandje afgespeeld kregen, zogenaamd ingesproken door een instantie. Hen werd dan bijvoorbeeld om gegevens gevraagd. Vooral Engelstalige mensen gingen "mee in het verhaal van de oplichter". Ook kwamen er veel meldingen binnen over oplichters die zich voordeden als bankmedewerker.

Er wordt niet alleen gefraudeerd of mensen opgelicht via de telefoon. In totaal ontving de Fraudehelpdesk vorig jaar ongeveer 500.000 meldingen van verschillende soorten oplichting. Die kwamen onder meer via het callcenter en de meldformulieren binnen. De totale schade vorig jaar komt neer op ruim 43 miljoen euro.

Nieuwe oplichtingspraktijken

De Fraudehelpdesk zag vorig jaar ook nieuwe aspecten in oplichtingspraktijken. Zo kregen mensen voorafgaand aan een telefoontje 'namens de bank' een phishingmail toegestuurd. Oplichters kwamen soms zelfs thuis bij slachtoffers om bankpasjes mee te vragen.

De Fraudehelpdesk geeft tips over hoe je telefonische oplichters kunt herkennen en wat je moet doen als je bent opgelicht. Hieronder zijn de tips samengevat:

Hoe te herkennen?

  • De oplichter vraagt je vaak op een dringende toon een spoedboeking te doen en zet je onder druk.

  • Ze doen zich vaak voor als medewerker van een rechtbank, de Belastingdienst of een incassobureau. Ook komen smoezen voor waarbij iemand zegt gerechtsdeurwaarder te zijn, of helpdeskmedewerker van Microsoft.

  • Sommigen komen met een voorstel waarbij meer geld moet worden overgemaakt dan het bedrag op de openstaande rekening.

Wat te doen?

  • Vraag om een bewijs van de overeenkomst en waarop de vordering is gebaseerd. Als een antwoord uitblijft, verbreek dan de verbinding.

  • Praat met anderen over het telefoongesprek of controleer op internet wat de beller net heeft verteld.

  • Toch geld overgemaakt? Neem direct contact op met uw bank, maar ga ervan uit dat het geld niet terugkomt.

  • Doe aangifte bij de politie.

Voor advies kun je bellen met de Fraudehelpdesk: 088-786 7372.

Omdat zogenaamd de laptops en telefoons van het slachtoffer besmet zouden zijn met een virus, werden die eveneens meegevraagd. Ook kwam het voor dat een nep-bankmedewerker vroeg of er waardevolle sieraden in huis waren. Er zijn 1309 meldingen binnengekomen over deze vorm van fraude, onder wie 229 gedupeerden die in totaal ruim 3,3 miljoen euro verloren.

Cybercrime daalt

Opvallend was de afname van het aantal meldingen van cybercrime: vorig jaar ging het om 4471 meldingen in vergelijking met 9933 in 2021. De politie ziet juist al jaren een stijging. Een woordvoerder van de Fraudehelpdesk kan hier niet één oorzaak voor aanwijzen. Dat er verschillende definities van cybercrime zijn, is een van de mogelijke oorzaken.

Hart van Nederland maakte eerder een reportage over Wendy van Vliet uit Maasland. Zij raakte zo'n 1.000 euro kwijt nadat ze via WhatsApp werd opgelicht. Maar daar liet ze het niet bij zitten:

Wendy lokt Whatsapp-oplichter meesterlijk in de val
2:01
Wendy lokt Whatsapp-oplichter meesterlijk in de val

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.