Terug

Volg Hart van Nederland

Taakstraf voor dood Lisette Elzinga in GHB-drama

112

21 juni 2023, 14:39

Een 49-jarige man is veroordeeld tot een taakstraf van 150 uur wegens dood door schuld in de Heerenveense GHB-zaak. Lisette Elzinga (26) dronk op 15 oktober 2021 in de woning van de man uit een waterflesje met daarin pure GHB. Ze overleed tien dagen later in het ziekenhuis.

De man, Bernhard H. uit Heerenveen, trof samen met Sylvia de V. (30) het slachtoffer 's ochtends vroeg bewusteloos aan. De V. was een vriendin van Elzinga. Zij belde 2,5 uur na het aantreffen van Elzinga met 112. Elzinga overleed aan de gevolgen van de inname van een combinatie van alcohol, xtc, cocaïne en GHB. Volgens de rechter is haar dood mede te wijten aan het niet tijdig inschakelen van medische hulp. Het Openbaar Ministerie eiste tegen H. en De V. een voorwaardelijke celstraf van vier maanden.

H. had Elzinga en De V. de avond ervoor ontmoet in een café. De vrouwen gingen met hem mee naar huis. Daar waren ook twee vrienden van H. De man deelde er alcohol en xtc uit. Elzinga dronk de volgende ochtend uit een flesje met GHB. Van wie het flesje was, is niet duidelijk geworden. Ook is er geen bewijs voor bewuste toediening.

De nabestaanden van Lisette gaan anderhalf jaar na het incident nog steeds door een hel, vertelden ze tijdens een eerdere zitting. "Jij bent een vriendin kwijt, en ik mijn zus."

Bedreigingen

De V. zag toen ze wakker werd dat haar vriendin niet bij kennis was en ging naar H. voor hulp gezien zijn ervaring met drugs. De man lag op een bovenverdieping te slapen. Een van zijn vrienden was rond 05.30 uur vertrokken. De andere vriend was met de vrouwen in een ruimte achtergebleven. Volgens die vriend had Elzinga dorst en heeft ze van een waterflesje uit de koelkast gedronken. H. vertelde in de rechtbank dat hij vroeger regelmatig GHB heeft gebruikt, maar ontkende de eigenaar van het flesje te zijn.

H. en De V. ontdekten dat Elzinga GHB had binnengekregen. H. dacht naar eigen zeggen dat ze in een diepe slaap verkeerde en haar roes moest uitslapen. Deze informatie hadden hij en De V. die ochtend ook op websites gevonden, aldus H. Hij was weer naar bed gegaan, De V. bleef bij Elzinga. Op de sites staat eveneens dat bij out gaan na GHB-inname 112 gebeld moet worden, zegt de rechter. Volgens de rechter zijn beiden onvoorzichtig en nalatig geweest. H. had gezien zijn GHB-ervaring en de bezochte sites "anders moeten en kunnen handelen".

De rechter houdt rekening met bedreigingen richting H. en zijn verlies van werk. De V. wordt wel schuldig bevonden, maar kreeg geen straf omdat het verlies van haar vriendin grote impact op De V. heeft.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.