Terug

Volg Hart van Nederland

'Steeds meer tieners met schot- of steekwonden opgenomen in ziekenhuis'

112

15 mei 2023, 07:59

Het aantal tieners uit de regio Rotterdam dat met een schot- of steekwonden is opgenomen in het ziekenhuis, is fors toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van het ErasmusMC, meldt NRC. "Het zijn geen kleine mesjes meer, maar soms hele grote."

Van 2010 tot 2021 ging het om 98 jongeren tot 19 jaar met een schot- of steekwond. In 2021 en de eerste helft van 2022 staat de teller al op 23. Het jongste slachtoffer was slechts 7 jaar. 90 procent van de slachtoffers is jongen. In 2021 overleed een jongen van 15 jaar aan zijn steekverwondingen in het Rotterdamse ziekenhuis.

De meeste jongeren werden in hun borst gestoken en moesten doorgaans een nacht in het ziekenhuis verblijven. Het cijfer van het aantal jonge slachtoffers ligt mogelijk nog hoger. De jongeren die met een schot- of steekwond op de eerste hulp komt, zijn niet meegerekend.

In november vorig jaar werden twee tienerbroers veroordeeld voor het medeplegen van de moord op de 15-jarige Tim uit Middelburg. De jongen werd zeventien keer gestoken en overleed drie dagen later aan zijn verwondingen:

Emotionele stille tocht in Middelburg voor doodgestoken Tim (15)
1:34
Emotionele stille tocht in Middelburg voor doodgestoken Tim (15)

Drillrap-circuit

De afdeling traumachirurgie van het ErasmusMC deed onderzoek naar de incidenten. Onderzoeker Begüm Pekbay noemt de groei heel zorgelijk. "Het type wapen verandert ook. Het zijn geen kleine mesjes meer, maar soms hele grote", zegt ze in de krant. Pekbay vermoedt dat een mogelijke oorzaak ligt bij het 'drillrap-circuit'. Hierbij worden mogelijk ruzies aangewakkerd en uitvergroot via sociale media.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.