Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer jongeren hebben wapen op zak, politie noemt trend 'zorgelijk'

112

30 dec 2022, 08:56

De politie heeft dit jaar 1268 jongeren aangehouden wegens verboden wapenbezit. Een forse stijging vergeleken met vier jaar geleden, toen het om slechts 315 jongeren ging. De politie is zeer bezorgd over het feit dat steeds meer jongeren worden aangehouden voor wapenbezit.

Het aantal messen en andere steekwapens dat in beslag is genomen, is in vier jaar tijd gestegen van 33 naar 355 stuks. In 2019 nam de politie 27 vuurwapens van jongeren in, maar dit jaar steeg dat aantal naar 144. Ook het bezit van verboden vuurwerk is meegenomen in de cijfers: meer dan de helft van het verboden wapenbezit onder jongeren gaat om vuurwerk.

Zorgelijk

Politiechef Martin Sitalsing noemt de cijfers "zorgelijk", maar niet verrassend. "Politiemensen op straat ervaren dagelijks dat jongeren het steeds normaler vinden om een wapen te dragen", zegt hij. De politie houdt gemiddeld drie tot vier jongeren per dag aan met een wapen op zak.

De politie wijst naar verschillende oorzaken voor het toenemende wapenbezit onder jongeren, waaronder de toename van geweldsdreiging op sociale media en de verheerlijking van wapenbezit en geweld door drill-raps. Ook de grotere aandacht die agenten hebben voor het opsporen van wapenbezit op sociale media kan volgens Sitalsing een rol spelen.

'Nooit normaal'

"Het dragen van wapens mag nooit normaal worden gevonden", zegt Sitalsing. "Als je een wapen op zak hebt, is de kans groter dat je het ook daadwerkelijk gebruikt. En dat kan leiden tot ernstig of zelfs dodelijk letsel." Afgelopen november overleed bijvoorbeeld de 14-jarige Dani in Hoorn als gevolg van een steekincident bij zijn school, waarvoor een 16-jarige verdachte werd aangehouden.

De politie probeert wapenbezit bij jongeren tegen te gaan door mensen te controleren, "al dan niet in het kader van preventief fouilleren", aldus Sitalsing. Ook organiseren politie en gemeenten wapeninleveracties, waarbij mensen anoniem en straffeloos hun wapen kunnen inleveren. Hart van Nederland/ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.