Terug

Volg Hart van Nederland

Speed en mdma in Brabants maïs door drugsafval

Speed en mdma in Brabants maïs door drugsafval

112

14 mrt 2018, 13:48

Voedselwaakhond NVWA en de provincie Noord-Brabant waarschuwen voor de gevolgen van drugsafval dat criminelen in gierkelders van boeren hebben gedumpt. Op twee bedrijven in de provincie, in Someren en Baarle-Nassau, zijn resten van synthetische drugs aangetroffen in maïs die op het land groeide. In beide gevallen is vastgesteld dat eerder over deze akkers met drugsafval vervuilde mest is uitgereden. De hoeveelheden speed (amfetamine) en mdma, de werkzame stof in xtc, die werden aangetroffen, waren volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit zo laag dat ze niet gevaarlijk zijn voor de gezondheid van mens en dier. Omdat het niet de bedoeling is dat het spul in voedsel belandt, trekken de provincie en NVWA aan de bel.

Aanwijzingen

Ze roepen Brabanders op aan de bel te trekken als ze aanwijzingen hebben dat er drugsafval in mest kan zitten. "Hoe meer ogen en oren die dit kunnen signaleren, hoe beter", stelt de zegsman van de provincie. In Baarle-Nassau bijvoorbeeld, klaagden omwonenden in 2016 over een chemische lucht uit een gierkelder. Onderzoek wees later uit dat er drugsafval in deze mest zat. De mest was toen al uitgereden op het land. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.