112
9 mrt 2020, 10:14
Het is een spannende dag voor de nabestaanden van de ramp met vlucht MH17. Maandag is het strafproces tegen vier verdachten begonnen bij de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Piet Ploeg, voorzitter van de stichting Vliegramp MH17, arriveerde al om 7.00 uur bij de rechtbank. Aan Hart van Nederland vertelt hij dat het een "ontzettend belangrijke" dag is. "De nabestaanden hebben hier 5,5 jaar op gewacht. We hopen dat nu de waarheid boven tafel komt." Op 17 juli 2014 werd een Boeing van Malaysia Airlines boven het oosten van Oekraïne door een buk-raket uit de lucht geschoten. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, waaronder 196 Nederlanders. Lees ook: MH17-proces van start: grootste rechtszaak ooit in Nederland
De voorzitter verloor zelf zijn broer, schoonzus en neef bij de vliegramp. Hij hoopt dat alle details bekend zullen worden. "Wat is er gebeurd, waarom is het gebeurd, wie zijn er verantwoordelijk geweest." Volgens hem hopen de nabestaanden dat het Openbaar Ministerie (OM) zijn bewijsvoering zodanig op orde heeft dat het tot een veroordeling komt. Ploeg heeft daar naar eigen zeggen vertrouwen in.
Ria van der Steen verloor op de rampdag haar vader Jan en stiefmoeder Neeltje. De start van het proces markeert voor haar een belangrijk en emotioneel moment. "Ik kon niet wachten om hier naar toe te gaan, ik lag de hele nacht al wakker", vertelt ze. Ze werd om 5.00 uur wakker, is daarna opgestaan en naar de rechtbank gereden. "Ik heb in de auto keihard de muziek aangezet en wilde eigenlijk onderweg het raampje opendoen en naar iedereen roepen: weten jullie wel waar ik heenga? Zo belangrijk vind ik dit."
Dat de vier verdachten er hoogstwaarschijnlijk niet bij zijn, is volgens Ploeg "een feit waar we mee moeten dealen". Het was volgens hem te verwachten. "Rusland mag zijn verdachten niet uitleveren, zoals zoveel landen in de wereld. We doen het er maar mee." Lees ook: Dag voor start MH17-proces opnieuw stil stoelenprotest In de rechtbank is plek voor zo'n twintig nabestaanden van de slachtoffers, zegt Ploeg. Ook volgen nog eens een paar honderd mensen het proces via een videoverbinding vanuit eencongrescentrum in Nieuwegein. Redactie/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.