112
9 nov 2019, 17:25
Slachtoffers en nabestaanden van de vliegramp in Faro stappen maandag opnieuw naar de rechter. Ze willen dat de Nederlandse overheid openheid geeft over de oorzaak van de crash. Op 21 december 1992 kwamen 56 mensen om het leven toen een vliegtuig van Martinair tijdens de landing neerstortte in het Portugese Faro. Er zaten voornamelijk Nederlandse vakantiegangers in het toestel. Na de ramp concludeerde de Portugese autoriteiten dat het vliegtuig neerstortte door de slechte weersomstandigheden. Maar dat klopt niet, vertelt advocaat Veeru Mewa tegen Hart van Nederland. Hij staat slachtoffers en nabestaanden bij.
Volgens de advocaat heeft de Raad voor de Luchtvaart, een voorloper van de huidige Onderzoeksraad voor Veiligheid, de Portugezen onder druk gezet. "Dat hebben we ontdekt in documenten uit de koninklijke archieven." Mewa zegt dat de Raad bewust informatie heeft achtergehouden. "Uit analyses is gebleken dat de vliegramp niet werd veroorzaakt door het slechte weer, maar door verkeerde inschattingen van de piloten. Er is echt verkeerd gevlogen en geland."
In 2012 begonnen 26 slachtoffers en nabestaanden een rechtszaak om duidelijkheid te krijgen over de oorzaak van de crash. Twee jaar geleden hebben speciaal aangestelde deskundigen er een rapport over geschreven, maar volgens de slachtoffers en nabestaanden kloppen de conclusies niet. De slachtoffers en nabestaanden waren volgens de advocaat geschokt door het rapport. "In onze visie hebben de deskundigen onvoldoende naar de technische gegevens van de ramp gekeken. Er is een andere conclusie mogelijk als je het werk wel goed uitvoert."
Maandag willen ze in de rechtbank hun kritiek uiten. Ook eisen ze dat de deskundigen onder ede worden gehoord. "Alle cliënten zullen aanwezig zijn. Dat geeft wel aan hoe erg de vliegramp nog leeft ons de slachtoffers en nabestaanden, ook na 27 jaar." Lees ook: Laatste herdenking vliegramp Faro: 'Verdriet wordt alleen maar erger' Volgens de advocaat zijn de ze dagelijks bezig met wat er precies gebeurd is. "Door de loop van jaren zijn de slachtoffers en nabestaanden erachter gekomen dat heel veel informatie is achtergehouden. Ze strijden nog altijd voor de waarheid en die moet boven tafel komen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.