Terug

Volg Hart van Nederland

Slachtoffers afpersingszaak De Groot vrezen nog steeds voor hun leven: 'We zijn continu angstig'

112

25 juni 2021, 22:31

Al tijden lang leven Henri en zijn broer uit het Gelderse Hedel in angst. Ze zijn oud-medewerkers van de al langer in het nieuws zijnde fruithandel De Groot, doelwit van afpersingen en dreigementen uit de onderwereld. Henri en Janwillem werden zelf persoonlijk het slachtoffer toen in november vorig jaar een explosief hun woning in werd gegooid, waardoor alles tot de grond toe afbrandde. En nu is het genoeg: Henri doet zijn verhaal bij Hart van Nederland.

Bij de fruithandel, een familiebedrijf, werd in 2019 - opnieuw - drugs tussen het fruit gevonden. De eigenaar van het bedrijf, die zegt niets met de drugshandel van te hebben, werd vervolgens door criminelen persoonlijk aansprakelijk gesteld voor het verlies van de drugs. Als hij niet over de brug zou komen met 1,2 miljoen euro, zou het maar zo kunnen dat er doden vallen, dreigden de criminelen...

Mislukte deal

De familie schakelt de politie in en probeert in samenwerking met de recherche de zaak te sussen af te kopen door een aanzienlijk geldbedrag af te staan aan de criminelen, maar die deal mislukt. Twee mensen worden opgepakt, maar de bedreigingen stoppen niet. Tot overmaat van ramp maakt justitie een megablunder en komt de personeelslijst in het strafdossier van de hoofdverdachte terecht en daarmee ook in handen van de criminelen.

Meerdere werknemers en ex-werknemers, waaronder Henri en zijn broer, zijn sindsdien hun leven niet meer zeker. "Toen op gegeven moment in het nieuws kwam dat er bij medewerkers en ex-medewerkers dingen plaatsvonden, maakte ik me wel zorgen", vertelt Henri. "Ik zei veertien dagen van tevoren nog tegen iemand: ik denk dat ze binnenkort ook bij ons komen", zegt broer Janwillem.

Revalidatie

En zo geschiedde inderdaad. In hun ouderlijk huis, waar ze beiden woonden, werd een explosief naar binnen gegooid. "De complete trap werd weggeblazen en in een honderdste van een seconde stond de hele bovenverdieping onder de rook", zegt Henri. Hij en zijn broer moesten uit hun woning springen om te overleven. Beiden raakten daarbij gewond, Henri heeft nog steeds last van zijn voet en moet revalideren.

De broers raakten buiten hun schuld dus álles kwijt: hun ouderlijk huis, alle kleding en bezittingen. Iemand die erg begaan is met het lot van de broers, is hun goede vriend Sjoerd van Kampen. Al enige tijd geleden is hij met zijn vrouw samen een crowdfunding begonnen, om geld in te zamelen na de brand zodat de broers weer een dak boven hun hoofd kunnen krijgen. Daar zijn de broers erg dankbaar voor, maar het verdriet is nog altijd heel groot. "Het is dat je verder moet maar heel vaak hebben we zoiets van: van ons hoeft het niet meer. Wij zijn gewoon alles kwijt", zegt Henri geëmotioneerd.

Verdachte voor de rechter

Deze week stond één van de belangrijkste verdachten in deze zaak voor de rechter. Fijn voor de betrokken slachtoffers natuurlijk, maar het stopt daarmee niet.

Henri is nog steeds aan het revalideren en de twee kijken nog dagelijks achterom. Ze hebben zeer sterk het vermoeden dat ze al een paar keer geschaduwd zijn bij hun woning. "Je houdt alles in de gaten: wat er allemaal langsrijdt, wat er langskomt", zegt Janwillem. "Je bent nooit rustig. Je bent 24 uur per dag gespannen, dit sloopt je gewoon."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.