Terug

Volg Hart van Nederland

Slachtoffer fatale steekpartij jeugdgevangenis Breda is man uit Enschede

112

16 apr 2022, 12:47

De 18-jarige verdachte van de fatale steekpartij in jeugdgevangenis Den Hey-Acker in Breda wordt dinsdag voorgeleid. Volgens de politie gaat het om een jongen uit Den Haag. Bij het incident kwam een 19-jarige medegedetineerde uit Enschede om het leven en raakte een 20-jarige man uit Nijmegen gewond.

De gedetineerde uit Nijmegen is naar het ziekenhuis gebracht. Een politiewoordvoerster kon niet zeggen hoe hij eraan toe is. Ook is er nog niets bekendgemaakt over de aanleiding van de steekpartij, die vrijdag rond 15.15 uur gebeurde. De politie heeft ter plekke onderzoek gedaan en het steekvoorwerp in beslag genomen. Ook de Inspectie Justitie en Veiligheid onderzoekt de steekpartij.

Volgens de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zijn de directie en het personeel van de jeugdgevangenis "erg aangeslagen door deze afschuwelijke gebeurtenis". Voor de direct betrokkenen is nazorg geregeld.

'Vreselijk en dramatisch

De Bredase burgemeester Paul Depla zegt "mee te leven met de slachtoffers en nabestaanden". "Het is vreselijk en dramatisch wat er is gebeurd. Ook voor het betrokken gevangenispersoneel en de agenten die ter plaatse waren." Hij benadrukt dat er op geen enkel moment gevaar is geweest voor de openbare orde en veiligheid, omdat het incident zich afspeelde binnen de muren van de gevangenis. "Dat hebben we vrijdag ook meteen aan de omwonenden gemeld om onrust en onduidelijkheid weg te nemen."

Depla constateert dat er de afgelopen tijd meerdere geweldsincidenten zijn geweest bij de jeugdgevangenis, maar zegt dat een dergelijke instelling nu eenmaal veiligheidsrisico's met zich meebrengt. "Wat mij wel zorgen baart, is dat door die incidenten het draagvlak voor jeugdgevangenissen onder druk komt te staan. De signalen daarover moet je zeer serieus nemen." De burgemeester geeft aan dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in en rondom de gevangenis bij het ministerie van Justitie ligt. "We wachten dan ook de uitkomsten van het onderzoek naar de incidenten af."

Eerder ook in het nieuws

De jeugdgevangenis kwam enkele maanden geleden nog in het nieuws nadat een jongere die vastzat ontsnapte en uiteindelijk door de politie werd doodgeschoten in België. De jonge gedetineerde had een vuurwapen en gijzelde hiermee personeelsleden van de DJI.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.