112
12 juli 2021, 21:52
Het is een 'goede eerste stap' om het delen van privégegevens om iemand bang te maken strafbaar te stellen, maar of het echt gaat werken weet Huub Bellemakers niet. Hij werd slachtoffer van deze praktijken, die ook wel 'doxing' genoemd worden. "Het gaat ook om de pakkans."
De GroenLinks-politicus uit Nijmegen kwam in maart online onder vuur te liggen vanwege een tweet waarin hij een FvD-bijeenkomst vergeleek met die van de nazi's. Een paar dagen later zag zijn vriendin bij thuiskomst ineens dat er stickers op zijn huis waren geplakt met daarop de tekst 'Deze locatie wordt geobserveerd door volgers van Vizier op Links'.
"Ik ben best wel wat gewend qua online reacties", vertelt Bellemakers aan Hart van Nederland. "Maar dit was echt een heel nieuw niveau. Toch dacht ik wel 'shit'." Door de actie voelt hij zich een stuk minder veilig. "Als ik boodschappen ga doen kijk ik over mijn schouder. En ook bij online discussies voel ik nu dat ik soms maar niet meer moet reageren."
Bellemakers kon echter geen aangifte doen van de intimidatie, ook al voelde hij zich angstig en kreeg hij te maken met een inperking van zijn vrijheden. Volgens de huidige wet kan iemand namelijk alleen vervolgd worden als er daadwerkelijk sprake is van bedreiging en dat was bij de stickeractie van 'Vizier op Links' niet het geval.
Om dit te kunnen ondervangen komt minister Ferd Grapperhaus van Justitie met een wetsvoorstel waarin ook het delen van privégegevens om iemand te intimideren strafbaar wordt gesteld. De bewindsman wil dat er een maximale gevangenisstraf van één jaar komt te staan op 'doxing'.
"Maar het gaat ook om de pakkans", tempert Bellemakers de verwachtingen van de nieuwe wet. Niet altijd is te achterhalen wie privégegevens heeft gedeeld of wie de oorspronkelijke bron is van de privégegevens, wil het slachtoffer maar zeggen.
"Er moet meer veranderen", vindt de Nijmeegse politicus, "zoals bij de Kamer van Koophandel (KvK). Als zzp'er is je bedrijfsadres ook vaak je woonadres en staat je 06-nummer erbij. En die gegevens kan je heel makkelijk aankopen."
De KvK laat in een reactie aan Hart van Nederland weten het wetsvoorstel van Grapperhaus "te verwelkomen", maar benadrukt dat een deel van de gegevens in het register openbaar is vanwege de Handelsregisterwet. "Wanneer een eigenaar hoofdelijk aansprakelijk is (bijvoorbeeld bij een eenmanszaak) kan ook het privéadres opgevraagd worden."
De organisatie zegt samen met het ministerie van Economische Zaken te zoeken naar "een betere balans tussen openbaarheid en transparantie enerzijds en privacy en veiligheid anderzijds" en biedt daarom binnenkort een verslag "met klachten en mogelijke oplossingen" aan aan de Tweede Kamer.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.