Terug

Volg Hart van Nederland

Steeds meer duidelijk over schietdrama Rotterdam: dit weten we tot nu toe

112

28 sep 2023, 23:20

Rotterdam ontwaakt vrijdag na de nachtmerrie van donderdag. Drie mensen kwamen daar om het leven nadat een schutter het vuur opende in een woning en in het Erasmus MC. Een overzicht van wat we tot nu toe weten.

De politie kreeg om 14.30 uur een melding van een schietincident en brandstichting bij een woning aan de Heiman Dullaertplein in Rotterdam-West. Er waren knallen gehoord, maar wat er was gebeurd, was nog niet bekend.

Even daarna, om 15.00 uur, komt bij de politie een melding binnen over een schietincident in het Erasmus MC. Ook hier is brand uitgebroken. Op het moment van de melding is nog niet bekend dat de twee incidenten iets met elkaar te maken hebben.

Dader voortvluchtig

Om 15.15 uur meldt de politie dat de dader nog voortvluchtig is. Hij draagt gevechtskleding, is vuurwapengevaarlijk en is mogelijk gevlucht op een motor. Een kwartier later rennen arrestatieteams bewapend het Rotterdamse ziekenhuis in. De schutter is mogelijk nog in het gebouw.

Mensen die in het Erasmus MC waren toen daar het schietincident gebeurde, moesten met hun handen omhoog naar buiten. Dat vertelde een medewerker van het ziekenhuis.

Ongeveer anderhalf uur na de laatste melding pakt de politie de 32-jarige Fouad L. uit Rotterdam op onder het helikopterdeck bij het Rotterdamse ziekenhuis. Van de aanhouding verschijnen meerdere beelden op sociale media.

Dodelijke slachtoffers

In een persconferentie werd aan het begin van de avond duidelijk dat er twee dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Later op de avond werd bekend dat nog iemand is overleden door het schietincident. Het gaat om een 43-jarige docent, een 39-jarige moeder en haar 14-jarige dochter. De docent was op het moment van het schietincident aanwezig in het Erasmus MC, de moeder en dochter in de woning aan het Heiman Dullaertplein.

De 43-jarige docent werkte ook als huisarts op een gezondheidscentrum in de Rotterdamse wijk Katendrecht. Op de website van het gezondheidscentrum staat dat het centrum vrijdag en maandag is gesloten "wegens het overlijden van onze collega tijdens het tragische schietincident".

Details verdachte

Fouad L. had het gemunt op de examencommissie van de faculteit Geneeskunde van de Erasmus Universiteit. Het Erasmus MC ontving hier signalen over. Volgens Stefan Sleijfer, voorzitter van de raad van bestuur van het academische ziekenhuis, is een lid van de examencommissie dat risico liep, op tijd door de politie in veiligheid gebracht.

Verder is het duidelijk dat de verdachte student is aan de Erasmus Universiteit. L. moest van de universiteit een psychologisch onderzoek laten doen voordat hij eventueel zijn artsenbul zou krijgen. De examencommissie besloot tot dat onderzoek nadat het Openbaar Ministerie in mei in een brief twijfels had geuit of Fouad wel geschikt was om arts te worden. De verdachte was eerder veroordeeld voor dierenmishandeling.

De verdachte blijft voorlopig in de cel. Dinsdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam, die zal dan nogmaals zijn hechtenis beoordelen. Het pand aan het Heiman Dullaertplein is de woning van de verdachte.

Reacties

Vanuit het hele land zijn reacties binnengekomen. Bewindspersonen en de koninklijke familie zeggen mee te leven met de slachtoffers en de betrokkenen. Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb spreekt van een "afschuwelijk incident".

Het Erasmus MC heeft een reactie op hun site geplaatst en spreekt van een "gitzwarte dag". Meerdere ziekenhuizen daarnaast spreken via X, het voormalige Twitter, hun medeleven uit met de medewerkers, patiënten en studenten van het Erasmus MC in Rotterdam. Ook Zorgbond NU'91 is 'geschokt' door de gebeurtenissen.

Vrijdag hangt de vlag op het stadhuis halfstok.

Onderzoek nog in volle gang

Het Erasmus MC is donderdagavond weer vrijgegeven. Door de ontruiming zijn verschillende delen van het Erasmus MC donderdag niet toegankelijk geweest voor bezoekers, maar die kunnen inmiddels weer op bezoek komen bij opgenomen patiënten. Toch ging het onderwijs op de locatie Erasmus MC vrijdag nog niet door.

Omwonenden van de eerste schietpartij, aan het Heiman Dullaertplein, mogen voorlopig hun woning nog niet in. Het onderzoek naar de verdachte loopt namelijk nog. Een enkeling mag naar binnen om alleen de belangrijkste spullen te pakken. Pas na het weekend wordt gekeken of de bewoners weer terug naar huis kunnen.

De politie in Rotterdam is nog steeds druk bezig met het onderzoek naar wat er precies is gebeurd. Daarin wordt onder meer gekeken naar hoe de verdachte op de twee locaties brand heeft gesticht. Ook is nog niet bekend wat de relatie was tussen de verdachte Fouad L. en zijn drie slachtoffers. De politie denkt wel dat het om een gerichte actie ging.

Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.