Terug

Volg Hart van Nederland

Complotdenkers moeten twee ton betalen na verhalen over 'satanistisch pedonetwerk' in Bodegraven

112

18 mei 2022, 21:01

Complotdenkers Wouter Raatgever, Joost Knevel en Micha Kat moeten de gemeente Bodegraven-Reeuwijk een schadevergoeding van ruim 215.000 euro betalen voor het verspreiden van verhalen over een satanistisch pedonetwerk. Dat heeft de rechter woensdag bepaald.

Als gevolg van de verhalen kwamen begin vorig jaar tientallen complotdenkers naar begraafplaats Vredehof in Bodegraven om daar bloemen op kindergraven neer te leggen. Dit tot woede van de nabestaanden. Ook werd later het gemeentehuis plaats beklad met de leus 'Dissel moord', vermoedelijk een verwijzing naar RIVM-baas Jaap van Dissel.

Extra beveiliging nodig

De in Bodegraven opgegroeide Knevel is er namelijk van overtuigd geraakt dat hij in zijn kinderjaren getuige was van satanische kindermoorden en is misbruikt door Van Dissel en een huisarts. Op Vredehof zouden volgens hem slachtoffers van deze kindermoorden liggen. Het complot werd verspreid op internet en leidde dus tot grote onrust in Bodegraven.

De gemeente moest hierdoor onder andere extra beveiliging regelen. De kosten daarvan - int totaal 215.153,87 euro - moeten de drie complotdenkers nu ophoesten, heeft de rechter bepaald. Ook moeten ze de proceskosten betalen. Het vonnis is al op 4 mei uitgesproken, maar woensdag pas online gezet.

Opruiing en bedreigingen

Er loopt op dit moment ook nog een strafzaak tegen Raatgever en Knevel. Zij worden verdacht van opruiing en (doods)bedreigingen tegen Van Dissel, premier Mark Rutte en de huisarts in Bodegraven. De inhoudelijke behandeling van die zaak begint op 10 juni. Kat zit momenteel in een cel in Noord-Ierland, waar hij zijn uitlevering naar Nederland aanvecht.

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Hart van Nederland

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.