Terug

Volg Hart van Nederland

Ruim 100 Amsterdammers slapen in noodopvang na grote brand in appartementencomplex

112

4 juni 2023, 08:32

Alle bewoners van het appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam-Oost, waar zaterdagavond rond 20.00 uur een zeer grote brand uitbrak, brengen de nacht van zaterdag op zondag elders door. Zij konden door de brand niet terug naar huis. Pas om 02.30 uur was het vuur volledig onder controle.

Tientallen woningen op verschillende verdiepingen hebben brand-, rook- en waterschade opgelopen. Bovendien zit het hele gebouw voorlopig zonder stroom. Daarom werd zaterdagavond besloten om geen van de bewoners 's nachts terug te laten keren, meldt de brandweer. Sommigen konden terecht bij vrienden en familie. Voor alle anderen is nachtopvang in omliggende hotels geregeld.

Drie bewoners ademden rook in en werden uit voorzorg onderzocht door ambulancemedewerkers. Maar er vielen geen gewonden.

Onderzoek naar oorzaak brand

Het wooncomplex telt acht verdiepingen en ongeveer honderd woningen. Naar de oorzaak en het brandverloop zal nog verder onderzoek worden gedaan. Maar volgens de brandweer is de brand waarschijnlijk op de zesde verdieping ontstaan. Vervolgens is het vuur "via de (spouw)muur naar het dak gelopen", waarna "het geïsoleerde dak met bitumen" in brand kwam te staan, legt de brandweer uit.

De harde wind joeg de vlammen stevig aan. Daardoor breidden die zich in razend tempo over het dak uit. De brand vond daarna weer een weg naar beneden en kon zich "in de lichtgewicht constructie verder uitbreiden". In totaal waren bij het blussen ruim honderd brandweerlieden betrokken.

Het knooppunt Amstel, waar de snelwegen A2 en A10 samenkomen, werd tijdelijk afgesloten vanwege de rook. Snelweg A2 werd vanaf 23.30 uur weer vrijgegeven door de brandweer.

Dieren in pand

Tijdens het blussen was er ook een dierenambulance ter plaatse. De brandweer heeft huisdieren waar nodig en waar mogelijk uit de woningen gehaald. Of er geen enkel huisdier is omgekomen in de brand, durfde een woordvoerder van de brandweer in de nacht van zaterdag op zondag nog niet met volle zekerheid te zeggen.

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.