Terug

Volg Hart van Nederland

Politie waarschuwt voor nieuwe TikTok-trend onder jongeren: 'Kan fataal aflopen'

Politie waarschuwt voor nieuwe TikTok-trend onder jongeren: 'Kan fataal aflopen'

112

20 aug 2022, 10:29

Een nieuwe trend op het sociale medium TikTok kan "enorme ingrijpende effecten hebben op het leven van jongeren", waarschuwt de politie. Het gaat om de zogenaamde 'gel blaster'-trend, waarbij kinderen met nepvuurwapens de straat op gaan.

Deze week nog kreeg de politie in Utrecht tot twee keer toe een melding van vuurwapengebruik op straat. In beide gevallen bleek het te gaan om zogenaamde gel blasters: pistolen of geweren die razendsnel kleine gelballetjes kunnen afvuren.

Op verkoopsites worden de nepwapens een alternatief voor paintball of airsoft genoemd. Geraakt worden door de balletjes levert een brandende, pijnlijke plek op. Daarnaast kunnen mensen ook in bijvoorbeeld de ogen worden geraakt.

Geschoten op BOA's

In Utrecht zijn donderdag twee tieners aangehouden nadat ze vanuit een rijdende auto een nietsvermoedende vrouw onder vuur namen met de gelballetjes. Eerder deze week vond een soortgelijk incident plaats in de Domstad. Toen werd er onder meer op BOA's, agenten en burgers geschoten. Niemand raakte gewond.

Volgens de politie komen er de laatste tijd meer meldingen binnen van mensen die zijn beschoten met gel blasters. De politie stelt dat de wapens soms niet te onderscheiden zijn van echte wapens. Als dat gebeurt, bestaat de kans dat agenten zich genoodzaakt zien hun vuurwapen te gebruiken.

'Wachten tot er een dodelijk schot valt'

Dat laatste gebeurde al in Rotterdam, waar agenten hun wapen trokken en een waarschuwingsschot losten. Volgens de politie is het wachten tot er een keer een dodelijk schot valt. "En dan is de wereld te klein."

Agent Jaimy deelt een duidelijk statement op de website van de politie: "Het gaat een keer fout en dan zijn de gevolgen enorm. Agenten kunnen voorafgaand niet direct vaststellen dat het om speelgoedwapens gaat en trekken dus mogelijk hun dienstwapen. Een onverwachte beweging of slecht bedoelde grap van de jongeren in kwestie kan dan fataal aflopen."

Video's voor TikTok

Veelal maken de schutters volgens de politie video's van hun capriolen, om deze te delen op TikTok. "Dit is niet stoer, maar verboden", aldus de politie. Agent Jaimy: "Jongeren die een dergelijk wapen in hun bezit hebben worden aangehouden en het wapen wordt in beslag genomen. Als ze het wapen hebben gebruikt kunnen ze ook nog worden aangehouden voor openbare geweldpleging."

Jongeren lopen het risico al op jongen leeftijd een strafblad te krijgen. We doen een beroep op ouders of verzorgers om jongeren extra te wijzen op het gevaar van deze gel blasters."

Beeld: Politie Feijenoord

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.