112
26 feb 2019, 18:48
Maandagmiddag vond er een heftige gewapende overval plaats in een woning aan de Dennehoutstraat in het Brabantse Helmond. Twee mannen namen daarbij een duur horloge van het merk Rolex mee, die op Marktplaats werd aangeboden. De bewoners hadden het exclusieve uurwerk aangeboden voor enkele duizenden euro’s. Met een potentiële koper werd een afspraak gemaakt en rond 16.45 uur werd er op de deur geklopt. Een bekende van de bewoners was op dat moment met drie jonge kinderen in de woning aanwezig om de verkoop te regelen.
Eenmaal binnen bedreigden twee getinte mannen van begin twintig de vrouw met een pistool. Ze gingen er met de Rolex vandoor, zonder te betalen. De vrouw en de kinderen bleven geschrokken achter. Gelukkig raakte niemand gewond. De daders stapten vervolgens in de buurt in de auto en gingen ervandoor in de richting van de Heeklaan. Er is in de omgeving nog gezocht naar het tweetal, maar dat leidde tot niets.
De politie onderzoekt wie er verantwoordelijk zijn voor de overval en werkt daarbij samen met Marktplaats. "Elke maand verkopen miljoenen mensen hun soms kostbare spullen via internet aan andere particulieren. Meestal gebeurt dit naar volle tevredenheid van alle partijen. Helaas zullen er altijd mensen zijn die de boel moedwillig oplichten of erger, zoals gisteren in Helmond", zo vertelt Gijs van der Linden van het Landelijke Meldpunt Internetoplichting op de website van de politie. Samen met het Openbaar Ministerie, Marktplaats, banken en internetserviceproviders werken wij samen aan het terugdringen van dit soort criminaliteit. Wij vinden het belangrijk dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd, zodat mensen op een plezierige manier en in goed vertrouwen zaken met elkaar kunnen blijven doen. Als u een aan- of verkoop gaat doen bij een particuliere (ver)koper, maak dan gebruik van bedrijven die u een aankoopbescherming bieden. Als u het gekochte product niet ontvangt, kunt u het aankoopbedrag terugkrijgen". Van der Linden waarschuwt ook om altijd op te letten met waardevolle spullen: "Denk heel goed na hoe je dit soort spullen verkoopt en wees daarbij uiterst voorzichtig. Het kan zomaar de verkeerde mensen aantrekken".
Hoewel dit soort overvallen helaas niet altijd te voorkomen is, zijn er tal van tips om de kans zo klein mogelijk te maken. ''We vinden het vreselijk wat deze mevrouw gisteren is overkomen en hopen dat het naar omstandigheden goed gaat met haar en haar familie'', laat een woordvoerder van Marktplaats weten. De verkoopsite heeft na de overval direct contact opgezocht met de politie en verleent volledige medewerking. ''Wij kijken met de politie welke informatie wij kunnen achterhalen om te zien wat er is gebeurd en wat wij kunnen bijdragen aan het onderzoek. Dergelijke incidenten zoals in Helmond komen gelukkig zelden voor, maar ieder geval is er een te veel.
Natuurlijk zijn er ook tips om het handelen om Marktplaats of elke andere verkoopsite zo veilig mogelijk te laten verlopen. Marktplaats en politiewoordvoerder Bart Vaessen geven hieronder nog enkele tips: Bericht gaat verder onder de video:
Blijf kritisch, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is dat vaak ook zo
Net als de politie waarschuwt ook Marktplaats: "Laat vragen, biedingen en betalingen altijd via Marktplaats Berichten verlopen. Zo heb je gemaakte afspraken altijd bij de hand. Mensen met slechte bedoelingen willen zo min mogelijk sporen achterlaten en proberen onderling contact buiten Marktplaats te houden, bijvoorbeeld via Whatsapp of telefoon".
Zorg daarnaast ook dat je een goed beeld hebt met wie je handelt. Kijk bijvoorbeeld naar andere advertenties van de verkoper of hoe lang iemand geregistreerd is op Marktplaats. Controleer de gegevens op de website van de politie en check de (ver)koper bijvoorbeeld ook via Google, social media en internetfora.
Betaal via Betaalverzoeken met iDEAL; Betaal snel, makkelijk en veiliger met Betaalverzoeken met iDEAL aangeboden door Online Betaalplatform op Marktplaats. Het telefoon-, rekeningnummer en ID van verkopers, die betaalverzoeken gebruiken, is dan al gecontroleerd door Online Betaalplatform. Je hoeft dus niet meer zelf je iBAN-nummer te delen
Maak samen duidelijke afspraken over levering; Kies een plek en tijdstip waar je je beiden prettig bij voelt. Gebruik Gelijk Oversteken Service aangeboden door Online Betaalplatform op Marktplaats als je het product wilt verzenden: de verkoper krijgt zijn geld als het pakket door de koper is ontvangen.
Tot slot waarschuwen politie en Marktplaats: "Deel nooit een kopie van je ID/bankpas of rijbewijs. Ook niet als de (ver)koper daar om vraagt".
Iets online verkopen, en dan staan er ineens gewapende mannen voor je neus. 2,1 miljoen mensen per dag bezoeken de website Marktplaats, maar zijn we in Nederland bang dat ons zoiets overkomt? Wij hebben het gevraagd aan de ruim 1900 deelnemers van Wat Vindt Nederland. 35 procent van Nederland geeft aan sowieso nooit spullen online te verkopen, inderdaad uit angst tegen verkeerde personen aan te lopen. Je weet tenslotte niet of iemand een crimineel of oplichter is. 57 procent laat zich niet afschrikken. Ook zeggen veel deelnemers wel degelijk voorzorgsmaatregelen te nemen, om het risico op diefstal of oplichting te verkleinen. 12 % maakt nooit een afspraak aan huis, ze sturen alleen spullen op. 43 % zegt ervoor te zorgen niet alleen thuis te zijn, als een koper spullen komt ophalen. 31 % maakt zich helemaal niet druk over de ontmoeting met een mogelijk koper.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.