Terug

Volg Hart van Nederland

Politie las vijf maanden mee met criminelen, 42 verdachten opgepakt

112

3 feb 2023, 17:16

De politie heeft vijf maanden meegelezen met versleutelde communicatie van criminelen. Dat lukte door de cryptocommunicatiedienst Exclu te kraken. Daarbij werden 42 aanhoudingen verricht in onder meer Nederland, Duitsland en België.

Naar aanleiding van de informatie deed de politie 79 doorzoekingen. De verdachten zijn gebruikers, beheerders en de eigenaren van de dienst. De cryptocommunicatieonderzoeken hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) de namen 26Samber en 26Lytham. Die laatste is op 28 april 2022 opgericht en waarvan wordt vermoed dat zij in georganiseerd verband misdrijven plegen.

Drugslabs

Het OM meldt dat bij de invallen vrijdag twee drugslabs en een cocaïnewasserij zijn aangetroffen. Ook zouden er meerdere kilo's aan verdovende middelen, meer dan 4 miljoen euro aan contanten en meerdere vuurwapens in beslag zijn genomen.

750 gebruikers in Nederland

De cryptocommunicatiedienst Exclu wordt volgens het OM door criminelen gebruikt om versleutelde berichten te sturen, buiten het zich van politie en justitie om. De app kan op smartphones worden geïnstalleerd en daarna geactiveerd worden. Een licentie kost 800 euro voor een half jaar. Gebruikers kunnen met Exclu berichten, foto's notities, gesproken memo's, video's en chatconversaties met elkaar uitwisselen.

Exclu wordt geprezen om zijn hoge mate van veiligheid. De cryptocommunicatiedienst heeft volgens het OM naar schatting 3000 gebruikers, waaronder 750 Nederlandstaligen.

Encrochat en SkyECC

Het is niet de eerste keer dat de politie versleutelde communicatie van criminelen te kraken. Zo werden in 2016 de servers van Ennetcom in beslag genomen en werden Encrochat en SkyECC ontmanteld.

In juni vorig jaar oordeelde de Hoge Raad voor het eerst over de rechtmatigheid van het gebruik van bewijs van zogenoemde Ennetcom-data. Een veroordeelde in een moordzaak was in cassatie gegaan. Hij vond dat de chats niet gebruikt mochten worden als bewijs omdat Nederland de gegevens had gekregen als onderdeel van een andere strafzaak. De hoogste rechter oordeelde dat de chats wel degelijk als bewijs gebruikt mochten worden in deze zaak.

ANP / Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.