Terug

Volg Hart van Nederland

Politie verklaart toename ingezet geweld in 2022: 'Door gepolariseerde samenleving'

112

3 mei 2023, 07:46

Er waren vorig jaar meer incidenten waarbij agenten geweld hebben toegepast. In 2022 gebeurde dat 33.584 keer tijdens 20.667 incidenten, staat in woensdag door de politie gepubliceerde cijfers. In het rapport valt te lezen dat het aantal incidenten met 18 procent is toegenomen ten opzichte van 2021.

Het aantal keer dat geweld werd aangewend nam toe met circa 12 procent. Daarbij gaat het onder meer om het gebruik van een vuurwapen, een wapenstok, pepperspray, het stroomstootwapen of om fysiek geweld. In 2022 is het stroomstootwapen 4414 keer gebruikt, waarbij in driekwart van de gevallen alleen dreigend. Het vuurwapen werd mede daardoor minder vaak ingezet, 2115 keer in 2022.

Polarisatie

Een mogelijke verklaring voor de toename van de geweldscijfers is dat de maatschappij verder polariseert, aldus de politie in het rapport. "Burger en overheid zijn steeds meer tegenover elkaar komen te staan. Het grote aantal protesten dat daarvan een gevolg is, leidt tot meer geweldsaanwendingen."

Politieoptredens liggen al sinds 2020 onder een vergrootglas tijdens coronademonstraties. Bij een protest in november 2021 in Den Haag was er ophef over de vraag of het politiegeweld tegen demonstranten wel proportioneel was, te zien in deze video:

Een andere mogelijke oorzaak is het grote aantal incidenten rond mensen met verward gedrag, oppert de politie in de analyse. Politiechef Frank Paauw, tevens portefeuillehouder conflict en crisisbeheersing, zegt daarover in een persbericht: "Wat mij zorgen baart is het geweld dat we noodgedwongen moeten inzetten tegen kwetsbare mensen. De zorg voor hen is doorgaans geen politietaak, aangezien veel mensen met verward gedrag die met de politie in aanraking komen niet of nauwelijks overlastgevend, crimineel of gevaarlijk zijn."

Stroomstootwapen

Paauw is tevreden met de komst van het stroomstootwapen in 2022. "Het stroomstootwapen is een waardevolle aanvulling en heeft bewezen dat in driekwart van de inzetten van dit middel, dreigen al voldoende is om de situatie onder controle te krijgen. Dat betekent minder letsel en minder geweld."

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.