112
10 jan 2019, 07:35
Camerabeelden van 200.000 bewakingscamera's van particulieren en bedrijven zijn bruikbaar voor de politie. De camera's zijn aangemeld bij de databank Camera in Beeld. Door die database kan de politie snel achterhalen of in de buurt van een misdrijf een camera hangt en de beelden daarvan inzetten bij de opsporing. Dergelijke camerabeelden leidden bijvoorbeeld na de gewelddadige verkrachting van een 20-jarige vrouw in Rotterdam tot de opsporing van de 18-jarige verdachte.
De politie staat donderdag stil bij de aanmelding van de 200.000ste camera bij het project, maar dat kunnen er nog veel meer worden. Nederland telt naar schatting anderhalf miljoen bewakingscamera's, maar eigenaren melden die niet altijd aan uit angst dat ze de privacywetgeving overtreden. Dat is volgens de politie vaak niet terecht. Lees ook: Politie wil bewakingscamera’s verplicht laten registreren Eigenaren van camera's die bij de databank zijn aangemeld zijn wel verplicht beelden af te staan als de politie dat vordert.
Omdat de kwaliteit van de opgenomen beelden soms te wensen overlaat, lanceert minister Ferd Grapperhaus donderdag de campagne 'Excellent cameratoezicht'. Bedrijven kunnen de kwaliteit van hun camerabeelden laten beoordelen en krijgen advies over maatregelen die nodig zijn om die te verbeteren. Daar staat tegenover dat hun camera dan automatisch in de databank terecht komt. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.