112
13 dec 2022, 11:43
Het delen van camerabeelden of het vrijgeven van foto’s van verdachten. Politie en justitie lijken steeds vaker sociale media in te zetten om mensen op te sporen, meldt het AD. Maar is het openbaar maken van dit soort beelden wel de juiste manier van opsporing? Privacydeskundigen hebben hun bedenkingen bij deze werkwijze.
Eenmaal online, blijven deze beelden voor altijd rondzwerven op het internet. De verdachte wordt zo jarenlang geconfronteerd aan het eigen gedrag. Dit weekend werden er beelden door de politie verspreid van twee jonge verdachten. De jongens plunderden een half jaar geleden een snoepautomaat op station Amsterdam Sloterdijk en lieten een schade van 10.000 euro achter. De verdachten zijn nog steeds spoorloos, dus besloot de politie deze troef in te zetten.
Frederik Zuiderveen Borgesius, hoogleraar ICT & Recht aan de Radboud Universiteit, betwijfelt of politie en justitie bij iedere zaak goed over de gevolgen nadenken. "We leven in een tijdperk waarin het offline halen van foto’s en video’s heel moeilijk is. Dit kan die jongens nog jaren achtervolgen", vertelt Zuiderveen Borgesius aan het AD. Hij vindt dat de politie in dit geval haar verlies moet nemen of de jongens op een andere manier op te sporen. "Dit is echt geen zware misdaad."
Het Openbaar Ministerie moet toestemming geven voor het vrijgeven van de beelden en dat gebeurt niet zomaar. De situatie moet vaak spoedeisend zijn, zoals een opsporingsbelang. "Dat is hier niet het geval. Hier zijn geen grote slachtoffers, behalve de exploitant van de automaat”, concludeert privacydeskundige Christiaan Alberdingk Thijm in de krant. “Dat de politie desondanks overgaat op dit middel, is bijzonder."
Criminoloog Emile Kolthoff heeft minder moeite met de opsporingswerkwijze van de politie. “Die jongens hebben hun kans verspeeld door zich niet te melden." Volgens Kolthoff loop je als dader zelf het risico als je dit soort delicten pleegt. “Je kunt je ook afvragen wat de politie dán had moeten doen. Want als ze niets doen, komen dit soort figuren ermee weg,” vertelt Kolthoff aan het AD. Woordvoerder van het OM Evert Boerstra geeft aan dat er een zorgvuldige belangenafweging is gemaakt.
Het verspreiden van de beelden van verdachten heeft volgens het OM wel degelijk effect. Wanneer ze geen zaak hebben, kunnen ze met het opsporen en vrijgeven van de identiteit van een verdachte, ook andere misdrijven voorkomen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.