112
13 juni 2017, 14:39
De politie richt zich teveel op de Randstad en de grote steden. Dat is de conclusie van een kritisch rapport van 12 commissarissen van de Koning. Gevolg is dat de georganiseerde misdaad zich verplaatst van stedelijk gebied naar het platteland. En daar is nu te weinig mankracht om de criminelen goed te kunnen aanpakken. Als er een incident is duurt het lang voor agenten ter plaatse zijn.
Randstad Volgens de twaalf ligt de focus van de politie nu te veel op de Randstad. Geregeld worden ook agenten aan het platteland onttrokken als landelijk versterking nodig is, zoals voor de inzet van de ME. Het gevolg is dat zo een "politieloos platteland" dreigt te ontstaan, aldus de provinciale bestuurders. Die tendens is bijvoorbeeld te zien op vakantieparken in Gelderland, waar in sommige gevallen de criminaliteit hoogtij viert. 'Niet alleen meer blauw' Volgens het rapport ontbreekt het aan niet alleen aan voldoende blauw op straat, maar is er ook onvoldoende recherchecapaciteit en is er eveneens bij de waterpolitie onvoldoende mankracht, waardoor die niet naar behoren kan functioneren. Het rapport is door de Flevolandse commissaris van de Koning Leen Verbeek aangeboden aan de commissie-Kuiken. Die kijkt wat in de praktijk de gevolgen zijn van de reorganisatie bij de politie. Ook de burgemeesters hebben het stuk gekregen. Voor hen zien de twaalf graag een duidelijker rol als het gaat om de openbare orde en veiligheid. De Nationale Politie is op 1 januari 2013 van start gegaan.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.