Terug

Volg Hart van Nederland

Hulpverleners willen hogere celstraffen voor geweld: 'Was er bijna niet meer geweest'

112

1 feb 2021, 23:04

Een groep politieagenten en hulpverleners trekt nogmaals aan de bel: ze vinden dat mensen die geweld plegen tegen hulpverleners vaak te lage straffen krijgen opgelegd. Ze zijn bang dat hun belagers er straks nog steeds vanaf komen met bijvoorbeeld één dag cel.

Er ligt al een wetsvoorstel dat het onmogelijk moet maken om bij geweld tegen agenten, boa's en andere hulpverleners een taakstraf op te leggen, maar zij zijn er nog niet gerust op dat dit genoeg is.

De groep pleit daarom voor een minimumstraf van bijvoorbeeld vier weken cel, "zeker nu het geweld tegen politie, boa's en zorgverleners door corona toeneemt". De hulpverleners zijn daarom een petitie gestart die inmiddels door meer dan 11.000 Nederlanders is ondertekend.

Agent Rob in ziekenhuis

Voor de Limburgse politieagent Rob Brull is het nog altijd moeilijk om terug te denken aan zijn nachtdienst in april 2019. Hij verleende die bewuste nacht assistentie bij een achtervolging en eindigde in het ziekenhuis, omdat de verdachte hem zwaar toetakelde.

"De auto die we achtervolgden kwam tot stilstand tegen een lantaarnpaal", vertelt de agent aan Hart van Nederland. "We hadden afgesproken dat ik links uit zou stappen, dus dat deed ik. Daarna hield film op."

'Bijna niet meer geweest'

De verdachte probeerde weg te komen door snel achteruit te rijden. Tijdens die vluchtpoging werd Rob hard omvergereden. "Even later lag ik op de grond met veel pijn", herinnert Brull zich nog.

Op een gegeven moment hoorde de politieman schoten. "Hij wilde blijkbaar nog een keer achteruit rijden, terwijl ik met mijn hoofd richting de auto lag. Mijn collega heeft toen geschoten, waardoor hij besloot geen gas meer te geven. Anders was ik er nu niet meer geweest."

Bestuurder krijgt taakstraf

Het kost de hem uiteindelijk vijf maanden om te revalideren. Zijn ribben en heupen zijn zwaar gekneusd en hij heeft overal wondjes. "De eerste anderhalve maand heb ik rechtop geslapen door de pijn", blikt Brull terug.

De rechter verklaart de verdachte uiteindelijk verminderd toerekeningsvatbaar. Hij komt ervan af met een taakstraf. Dit maakt zijn slachtoffer nog steeds woedend. "Er wordt alleen rekening gehouden met zijn belangen en te weinig met het slachtoffer", zegt hij geëmotioneerd.

'Maar één dag cel'

Agent Peter van Zalen hoort verhalen als die van zijn collega veel te vaak. Hij is een van de initiatiefnemers van de petitie.

De politieman sprak met verschillende hulpverleners en die zijn er niet gerust op dat een taakstrafverbod genoeg is. "De verplichte hechtenis is nu hooguit één dag. Ik ben bang dat die ene dag veel te vaak gaat worden opgelegd", zegt Van Zalen bezorgd.

En dus moet er volgens de groep een minimumstraf van bijvoorbeeld vier weken cel komen. "Dat is namelijk een drempel voor mensen, het gaat dan ten koste van carrière of werk", denkt de initiatiefnemer. Hij hoopt dat mensen hierdoor worden afgeschrikt om geweld te plegen tegen hulpverleners.

Kan een minimumstraf wel?

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat het invoeren van een minimumstraf niet mogelijk is. Wel probeert het ministerie geweld tegen hulpverleners aan te pakken door deze zaken met prioriteit te behandelen, hogere straffen te eisen en de schade op de daders te verhalen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.