112
19 feb 2020, 22:34
Het delen van persoonlijke gegevens van slachtoffers van misdrijven moet strafbaar zijn. Dat wil LANGSZ, een landelijk advocatennetwerk dat opkomt voor gewelds- en zedenslachtoffers. Ook Slachtofferhulp Nederland pleit voor betere privacybescherming. Voor Jeannette kan zo’n wettelijke strafbaarstelling niet snel genoeg komen. Haar zoon Tim* werd door haar ex vier jaar lang seksueel misbruikt, het kind was nog geen jaar oud toen deze ellende begon. De dader is veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar en tbs. Tijdens die behandeling kreeg de man van een GZ-psycholoog te horen waar Tim woont.
"Voor ons is het te laat", vertelt Jeannette aan Hart van Nederland. "Tim is heel bang dat hij daar opeens ergens staat. Dat doet mij als moeder heel veel verdriet. Ik wilde hem zo veilig mogelijk laten opgroeien en kind laten zijn. Dat is nu in een klap weg." Maarten de Klerk van advocatennetwerk LANGSZ zegt dat het een groot en hardnekkig probleem. Gegevens van slachtoffers belanden te pas en te onpas in strafdossiers. "Uit onderzoek blijkt dat het trauma van slachtoffers enorm kan toenemen als er onzorgvuldig met hun gegevens wordt omgegaan."
LANGSZ pleit er daarom voor dat het openbaar maken van persoonlijke gegevens van slachtoffers van misdrijven, strafbaar wordt. Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat aan de redactie weten dat slachtoffers meer privacy verdienen, zowel in het strafproces als in de media. Het is voor het ministerie nu nog te vroeg om te spreken over aanvullende wetgeving. * Om zijn privacy zoveel mogelijk te beschermen, is de naam van Tim gefingeerd.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.