112
5 juli 2021, 19:10
Bij het dodelijke duikongeval waarbij duiker Bart Huijbers (34) om het leven kwam bij de stuw bij Driel in september 2017, hadden het duikbedrijf en de opdrachtgevers onvoldoende oog voor de risico's, stelt het Openbaar Ministerie. Tegen vier betrokkenen zijn maandag bij de strafzaak in de rechtbank in Zwolle werkstraffen geëist. De strafzaak vindt bijna vier jaar na het fatale duikongeluk plaats. Ze krijgen hem er niet mee terug, maar de nabestaanden van Bart hopen na 3,5 jaar onderzoek wel eindelijk antwoord te krijgen op de vraag: hoe kon het duikersongeluk gebeuren dat hem het leven kostte? Wat een routineklusje leek, werd zijn dood.
Vader Martien zegt tegen Hart van Nederland: "Wij willen eigenlijk niemand meer gestraft zien. Iedereen is al gestraft; wij zijn onze zoon kwijt, Hanneke haar man en Jozie haar vader." Ook hopen zij dat er lering getrokken wordt uit het ongeluk, zodat het nooit meer zo fout kan gaan.
Vader Martien, moeder Mieke en weduwe Hanneke hopen vooral dat er betere voorlichting en communicatie komt. Ze willen anderen het verdriet besparen waar zij elke dag mee worstelen.
Op 8 september 2017 daalde Bart Huijbers, duiker van het bedrijf Hercules, af naar de bodem van de stuw bij Driel. Het stuwcomplex, dat gerenoveerd werd, bestaat uit twee bogen. Bij de noordboog was op de bodem grind aangetroffen dat verwijderd werd.
Staalbedrijf BSB, dat Hercules inschakelde, vroeg zich af of er bij de zuidboog wellicht ook een tegenvaller te verwachten was. Volgens de uitvoerend directeur van Hercules, net die dag afwezig, zou er helemaal niet gedoken worden bij de zuidboog. "Daar was niet eens een werkvergunning voor", zei de 38-jarige Sascha D.
Kort nadat Bart op de bodem bij die boog van de stuw was aangekomen, sloeg hij alarm. Hij werd een gat in gezogen en meldde dat hij geen kant op kon. Anderhalve minuut later was de verbinding verbroken. "Je kan wel zeggen dat dit een van de zwartste dagen in mijn leven was", reageerde D.
Dat er een gat in de sluis zat, had het duikbedrijf kunnen weten. Enkele weken ervoor had een duiker van een ander bedrijf dat al gerapporteerd. Kennelijk had er een boomstam onder de schuif gelegen, waardoor deze was beschadigd. Bauke K. (51) van het desbetreffende staalbedrijf had dat logboek niet gelezen toen hij Hercules om de inspectie van de zuidboog vroeg.
Deskundigen zeggen dat het te gevaarlijk is om aan de hoogwaterzijde van een stuw te duiken vanwege de mogelijke waterdruk bij een lek. "Uit niets blijkt dat er uitvoerig onderzoek is gedaan voor de veiligheid van de duikers ter plaatse. De veiligheidsinstructies op papier werden door de verdachten niet serieus genomen", zei een van de officieren van justitie.
Tegen de twee toenmalige directeuren van Hercules werd een werkstraf van 180 uur waarvan 60 uur voorwaardelijk geëist. De coördinator van het staalbedrijf en een invaller van Hercules hoorden voorwaardelijke werkstraffen tegen zich eisen. Het OM wil dat het duikbedrijf een ton boete krijgt, waarvan 40.000 euro voorwaardelijk. De verdachten stelden aan het begin van de zitting niet verantwoordelijk te zijn voor de dood van de duiker.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.