112
11 juli 2021, 22:47
Klanten van autoleasebedrijf Car Driver Deals (CDD) in Maasbracht zijn flink gedupeerd. Ze gingen voor duizenden euro's het schip in nadat zij een contract afsloten bij het leasebedrijf. Door problemen bij de verhuurder hebben zij nu geen auto meer en zijn ze bovendien hun geld kwijt. "Hey Willem, is dat niet jouw auto?" roept een collega van Willem de Jong naar hem. Hij kijkt uit het raam. Daar rijdt iemand in 'zijn' hagelnieuwe BMW.
Willem snapt er niets van en belt de politie, die de bestuurder klemrijdt. Een telefoontje met de opgepakte man verklaart alles: de bestuurder is de échte eigenaar van de BMW. Die kreeg al tijden niet betaald voor zijn huurauto en besloot hem terug te vorderen.
Maar de 31-jarige Willem uit Werkendam is zich van geen kwaad bewust. Hij huurde de auto bij Car Driver Deals. "Mijn vriendin en ik waren op zoek naar een goedkope leaseauto. We hadden pech met onze laatste auto, die we voor 13.000 euro kochten. Na veel ellende verkochten we hem voor 7000. Dat wilden we niet nog een keer."
CDD bood private leaseauto's aan voor veel minder dan andere bedrijven, soms wel tot de helft minder. Maar dan moest Willem wel vier jaar vooruitbetalen. Na wikken en wegen besluiten hij en zijn vriendin het te doen: ze sluiten een lening af voor 15.000 euro.
In eerste instantie is hij wild enthousiast: Willem vraagt om een Volkswagen Golf station, maar wordt lekker gemaakt voor 'iets veel mooiers'. En dan staat de veel luxere wagen voor de deur. "Die zou tijdelijk zijn, maar ik reed er maanden mee", legt Willem uit.
Totdat het misgaat. CDD blijkt veel auto's te leasen, om die weer door te verhuren. Er worden auto's geleend via bedrijven die ze onder meer door corona op dat moment aan de straatstenen niet kwijt kunnen. De zaken gaan zo hard, dat CDD na een tijd ook bij de korte verhuurbedrijven als Sixt, Autohopper en Enterprise huurt en doorverhuurt.
Als de rekeningen niet worden betaald door CDD, raken mensen plots hun auto kwijt. De échte eigenaar haalt ze op, of CDD vraagt plots de wagen terug maar regelt geen ander vervoer.
Maar de huurders telden aan het begin van hun contract wel duizenden euro's neer, zoals Willem en zijn vriendin. Zij zijn bang dat ze naar hun centen kunnen fluiten.
Advocaat Olivier van Hardenbroek staat hen bij. En niet alleen het stel uit Werkendam: de teller gaat inmiddels richting de 800. "Ik heb nog nooit een zaak gedaan die deze omvang had", vertelt hij. "We denken dat we uiteindelijk wel op 900 gedupeerden uitkomen. In totaal schat ik dat het om 4000 mensen gaat. Wat wij willen, is hun dossiers bundelen en samen dan een claim indienen."
Was deze deal achter bezien dan niet té goedkoop? Gedupeerde Willem kan zich zelf wel voor zijn kop slaan: "Ja, achteraf denk ik: het kon toch ook niet? Maar op dat moment dacht ik het allemaal wel te begrijpen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.